Achtergrond

Een jaar na de 'Flutkatastrophe'

Achtergrond - 12 juli 2022 - Auteur: Lynn Stroo Een jaar na de 'Flutkatastrophe'
Precies een jaar geleden, op 13 en 14 juli 2021, werd Duitsland getroffen door een watersnoodramp. Ruim 180 mensen kwamen om het leven bij de grote overstromingen in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Huizen, bruggen en wegen werden compleet weggevaagd. Het is een van de grootste natuurrampen in de geschiedenis van de Bondsrepubliek.

Lees meer

Debat: hoe crisisbestendig is de democratie?

Achtergrond - 6 juli 2022 - Auteur: Marja Verburg Debat: hoe crisisbestendig is de democratie?
Is de liberale democratie nog wel geschikt als regeringsvorm in deze tijden van crisis? Moeten we ons politieke en economische systeem niet vernieuwen? Daarover debatteerden de Duitse historicus Hedwig Richter en de Nederlandse socioloog Willem Schinkel vorige week met elkaar in Amsterdam op uitnodiging van het Duitsland Instituut.

Lees meer

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Achtergrond - 30 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie
De Duitse historicus Hedwig Richter (1973), professor voor Neuere und Neueste Geschichte aan de Universität der Bundeswehr München, schreef in 2020 een bestseller over de wortels van de Duitse democratie en is een van de opvallendste historici van het moment. Ze gaat vrijdagmiddag in Amsterdam in gesprek met Willem Schinkel (1976), hoogleraar Sociale Theorie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en veelvuldig omschreven als scherpzinnige en radicale denker.

Lees meer

‘Stikstof is geen ‘heißes Thema’ in Duitsland’

Achtergrond - 30 juni 2022 - Auteur: Lynn Stroo ‘Stikstof is geen ‘heißes Thema’ in Duitsland’
Brandende hooibalen, geblokkeerde snelwegen en woedende boeren voor het huis van een minister: in Nederland domineren de boerenprotesten tegen het strenge stikstofbeleid het nieuws. In Duitsland, waar ook te veel stikstof wordt uitgestoten, is het stil. Hoe zit dat?

Lees meer

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Achtergrond - 21 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin
Eindelijk was de Duitse kanselier Scholz bij Zelensky in Kiev, samen met de Franse president Macron, de Italiaanse premier Draghi en de Roemeense president Johannis. Zelensky verwijt Duitsland te veel rekening te houden met de Russische president Poetin. Ondertussen knijpt Poetin het gas af en vreest Duitsland een acute energiecrisis. "Het is net armpje drukken", zei minister Habeck (Economie en Klimaat). Maarten Westerveen bespreekt de Duitse positie in de Oekraïne-oorlog met Duitslandweb-redacteuren Marja Verburg en Wiebke Pittlik in een nieuwe aflevering van Achtung! Duitse updates.    

Lees meer

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Achtergrond - 16 juni 2022 - Auteur: Wiebke Pittlik Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne
De Duitse kanselier Olaf Scholz heeft tijdens een persconferentie donderdag in Kiev gezegd dat hij wil dat Oekraïne en Moldavië kandidaat-lid van de Europese Unie worden. Hij bezocht de Oekraïense president Zelensky samen met drie andere Europese regeringsleiders om een signaal af te geven.

Lees meer

Lesmateriaal moet buurland dichterbij brengen

Achtergrond - 14 juni 2022 - Auteur: Lynn Stroo Lesmateriaal moet buurland dichterbij brengen
Hoe kun je Nederlandse en Duitse middelbare scholieren motiveren om over elkaars landen te leren? Dat was de vraag die docenten uit beide landen afgelopen vrijdag kregen voorgelegd op een conferentie in het Zentrum für Niederlande-Studien (ZNS) in Münster. Nieuw Nederlands-Duits lesmateriaal kan daar een belangrijke aanzet toe geven.

Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Achtergrond - 13 juni 2022 - Auteur: Marja Verburg Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden
Kanselier Scholz wil de gesprekken over toetreding van de westelijke Balkanlanden tot de EU intensiveren. Dat zei hij afgelopen weekeinde tijdens een bezoek aan Kosovo, Noord-Macedonië en Servië. Met zijn reis laat Scholz zien dat hij een leidende rol in Europa wil spelen, schrijft de Süddeutsche Zeitung.

Lees meer

Holger Meins: Martelaar voor de RAF

Achtergrond - 3 juni 2022 - Auteur: Tim de Boer Holger Meins: Martelaar voor de RAF
Holger Meins hoort bij de eerste generatie van de RAF. Hij raakte betrokken bij de studentenbeweging en sloot zich in 1970 bij de RAF aan. Meins is vooral bekend geworden door zijn dood ten gevolge van een hongerstaking. Hierdoor werd hij een martelaar.

Lees meer

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

Achtergrond - 1 juni 2022 - Auteur: Christie Miedema De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'
De Duitse buitenlandpolitiek gaat met een investering van 100 miljard euro in de Bundeswehr een nieuw tijdperk in. Een blik op de Ostpolitik van de jaren tachtig laat zien waarom deze ommezwaai van bondskanselier Scholz historisch is te noemen, schrijft historicus Christie Miedema, eerder verbonden aan het Duitsland Instituut. Dit artikel verscheen eind april in S&D, het tijdschrift van de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau gelieerd aan de PvdA.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger