Achtergrond

Duitsland 2022: Jaar van de 'Zeitenwende'

Achtergrond - 20 december 2022 - Auteur: Paul Kerssemakers Duitsland 2022: Jaar van de 'Zeitenwende'
De nieuwe Duitse regering had grootse plannen voor 2022. Klimaatbeleid had de hoogste prioriteit tot Rusland op 24 februari Oekraïne binnenviel en alles veranderde. Zo moest bondskanselier Olaf Scholz het Duitse defensiebeleid herijken en minister van Klimaat Robert Habeck een energiecrisis bolwerken: een 'Zeitenwende' op meerdere fronten. Daarnaast speelden in het Duitse nieuwslandschap van het afgelopen jaar ook nog andere gebeurtenissen een belangrijke rol. Een overzicht van Duitsland in 2022.

Lees meer

Secretaresse kamp Stutthof schuldig verklaard

Achtergrond - 20 december 2022 - Auteur: Wiebke Pittlik Secretaresse kamp Stutthof schuldig verklaard
Twee jaar voorwaardelijke jeugdstraf heeft de 97-jarige Duitse Irmgard Furchner gekregen voor de nazi-misdaden waar ze als jonge vrouw bij betrokken was. Furchner was secretaresse in concentratiekamp Stutthof bij Gdansk en daarmee volgens de aanklagers een radertje in het vernietigingssysteem van de nazi's.

Lees meer

Podcast Achtung! Duitse Updates: Reichsbürger

Achtergrond - 16 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast Achtung! Duitse Updates: Reichsbürger
Sensationeel nieuws kwam er vorige week uit Duitsland: de politie rolde een Reichsbürger-netwerk op dat plannen had om een staatsgreep te plegen en gewapend de Bondsdag te bestormen. Duitse media spraken van een van de grootste antiterreuroperatie in de Duitse geschiedenis. Wie zijn deze samenzweerders, die de macht wilden overnemen? Dat bespreekt Maarten Westerveen met Wiebke Pittlik, hoofdredacteur van Duitslandweb, in een nieuwe podcastaflevering in onze serie Achtung! Duitse Updates.

Lees meer

'Ik vraag aandacht voor grenseffecten van wetten'

Achtergrond - 16 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb 'Ik vraag aandacht voor grenseffecten van wetten'
Veel wetten hebben grote consequenties in het Duits-Nederlandse grensgebied. De Nederlandse ambassadeur in Berlijn Ronald van Roeden heeft zich voorgenomen consequent in Den Haag aandacht te vragen voor de grenseffecten van wetgeving. Want dat wordt nog weleens vergeten, heeft hij gemerkt. 

Lees meer

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Achtergrond - 12 december 2022 - Auteur: Wiebke Pittlik Duitsland sleept burgers door de energiecrisis
‘You’ll never walk alone’, was de leus die kanselier Scholz deze zomer meegaf aan de steunmaatregelen en lastenverlichting voor burgers in de energiecrisis. “Niemand wordt alleen gelaten met zijn problemen”, beloofde Scholz. En: “We zullen alles doen zodat de burgers door deze moeilijke tijd komen.” De sociaaldemocraat deed ook een beroep op de solidariteit, en riep op elkaar te helpen. De regering stelde 200 miljard beschikbaar en kondigde maatregel na maatregel aan. Dit zijn de belangrijkste:

Lees meer

Waarom Prinz Reuß geen echte prins is

Achtergrond - 9 december 2022 - Auteur: Lynn Stroo Waarom Prinz Reuß geen echte prins is
Heinrich XIII. Prinz Reuß; deze naam dook woensdag overal op in het nieuws. Hij werd samen met 24 anderen gearresteerd omdat hij plannen zou hebben om een staatsgreep in Duitsland te plegen. Wanneer dat zou lukken, zou Heinrich XIII. Prinz Reuß het hoofd worden van de nieuwe machtsorde. Zijn ‘prins’-titel baarde opzien. Waar staat die voor in de republiek Duitsland?

Lees meer

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

Achtergrond - 7 december 2022 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Paul Kerssemakers 'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid
De Duitse politie heeft woensdagochtend een grootschalige antiterreuroperatie uitgevoerd. Een gewapende groep van rond de vijftig zogenoemde Reichsbürger en Querdenker (coronademonstranten) had volgens de politie plannen om een staatsgreep te plegen en de Bondsdag te bestormen. In elf deelstaten werden op meer dan 130 locaties huiszoekingen gedaan. Aan de operatie werkten 3000 politiemensen mee. 

Lees meer

Scholz na één jaar positief, burgers niet

Achtergrond - 5 december 2022 - Auteur: Lynn Stroo Scholz na één jaar positief, burgers niet
Het eerste jaar van de Ampelkoalition onder leiding van bondskanselier Olaf Scholz zit er bijna op. “Een jaar dat werd getekend door Ruslands wrede oorlog tegen Oekraïne”, blikt Scholz terug in zijn wekelijkse video-update. De bondskanselier maakt een positieve balans op van het werk van zijn regering. De Duitse burgers en de industrie zien dat anders.

Lees meer

Hiphop-scholieren-battle: ‘Was wird aus dem Klima?’

Achtergrond - 2 december 2022 - Auteur: Paul Kerssemakers Hiphop-scholieren-battle: ‘Was wird aus dem Klima?’
In het Duits rappen over diversiteit, klimaatverandering en toekomstperspectieven. Zes middelbare scholen uit heel Nederland hebben woensdag hun beste hiphop-formaties naar Amsterdam afgevaardigd. Na twee jaar corona vond de hiphop-battle voor scholieren voor het eerst weer ‘live’ plaats.

Lees meer

Onderduikroman confronteert Duitsers alsnog

Achtergrond - 21 november 2022 - Auteur: Lynn Stroo Onderduikroman confronteert Duitsers alsnog
Bijna tachtig jaar bleef het grotendeels ongelezen: het manuscript dat de Duits-joodse Grete Weil in de winter van 1944/45 schreef op haar Amsterdamse onderduikadres. Na de oorlog wilde de schrijfster niets liever dan haar roman uitgeven, maar in Duitsland was geen animo. “Schandalig”, vindt de Duitse literatuurwetenschapper Ingvild Richardsen. Zij ontdekte het manuscript in een archief.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger