Achtergrond

Duitsers mogen op Goede Vrijdag niet dansen

Achtergrond - 14 april 2022 - Auteur: Marja Verburg Duitsers mogen op Goede Vrijdag niet dansen
Dansen, feesten en entertainment in het openbaar: dat is in Duitsland op Goede Vrijdag verboden. Het zogenoemde Tanzverbot heeft ook gevolgen voor het tv- en filmaanbod. Maar steeds minder mensen zijn bereid zich eraan te houden.

Lees meer

Zorg in Nederland en Duitsland: grote verschillen

Achtergrond - 13 april 2022 - Auteur: Jesse Oude Egberink Zorg in Nederland en Duitsland: grote verschillen
Verpleeghuizen in Nederland mogen wandelgrage dementerenden achter slot en grendel houden, in Duitsland is dat verboden; in Duitsland wordt veel meer antibiotica toegediend dan in Nederland: het zijn slechts twee voorbeelden van verschillen in de gezondheidszorg tussen Nederland en Duitsland, die worden onderzocht door het grensoverschrijdende Cross-Border Institute of Healthcare Systems and Prevention (CBI).

Lees meer

Onze mooiste stukken over Duitse literatuur

Achtergrond - 13 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb Onze mooiste stukken over Duitse literatuur
Omdat het Boekenweek is, zetten wij onze mooiste artikelen over Duitse literatuur op een rij: interviews met Duitse schrijvers, boekentips, een literatuurpodcastreeks en columns.

Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland onder druk

Achtergrond - 7 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast Achtung! Duitsland onder druk
Door de oorlog in Oekraïne staat Duitsland onder druk. In binnen- en buitenland gaan stemmen op om meer en zwaardere wapens aan Oekraïne te leveren, om hardere sancties in te voeren en om helemaal af te zien van Russisch gas. Tot dat laatste is Duitsland niet bereid. Podcastmaker Maarten Westerveen spreekt hierover met Duitslandweb-redacteuren Wiebke Pittlik en Marja Verburg.

Lees meer

Horst Mahler: RAF-advocaat en rechtsextremist

Achtergrond - 6 april 2022 - Auteur: Tim de Boer Horst Mahler: RAF-advocaat en rechtsextremist
Een van de weinige RAF-leden die nog lang politiek actief bleef, is Horst Mahler. Net als Ulrike Meinhof sloot Mahler zich bij de organisatie aan nadat hij vanwege zijn baan met de RAF in aanraking kwam. Het is niet de enige radicale verandering in het leven van Mahler: over de jaren verschoof zijn politieke voorkeur naar extreemrechts en in 1999 sloot hij zich aan bij de rechtsradicale NPD.

Lees meer

Filmfestival Go Short zet Duitsland centraal

Achtergrond - 1 april 2022 - Auteur: Tim de Boer Filmfestival Go Short zet Duitsland centraal
Filmfestival Go Short in Nijmegen zet dit jaar de Duitse film in de kijker. Het festival voor korte films presenteert vanaf vanavond met Focus on Germany een selectie korte films uit Duitsland. “Duitsland is een land dat veel perspectief biedt, er zijn oneindig veel aanknopingspunten”.

Lees meer

Duitse bedrijven in Rusland: weggaan of blijven

Achtergrond - 30 maart 2022 - Auteur: Jesse Oude Egberink Duitse bedrijven in Rusland: weggaan of blijven
Door de oorlog in Oekraïne zien veel Duitse bedrijven zich gedwongen de Russische markt te verlaten. Mede door de economische sancties van Duitsland en de EU besloten veel ondernemingen de zaken in Rusland voorlopig stop te zetten. Andere bedrijven kunnen of willen die keuze nog niet maken.

Lees meer

Zorgen over energiecompensatie in grensstreek

Achtergrond - 29 maart 2022 - Auteur: Jesse Oude Egberink Zorgen over energiecompensatie in grensstreek
Vanwege de snel stijgende energie- en brandstofprijzen nemen Nederland en Duitsland maatregelen om de kosten voor burgers te verlichten. Beide landen doen dat op hun eigen manier, waardoor grenspendelaars in de Nederlands-Duitse grensstreek mogelijk bij beide compensatieregelingen misgrijpen.

Lees meer

‘Mijn vader is Russisch, mijn moeder Oekraïens’

Achtergrond - 26 maart 2022 - Auteur: Guy Hoeks ‘Mijn vader is Russisch, mijn moeder Oekraïens’
In Berlijn wonen vele tienduizenden Russlanddeutsche, Duitsers met Russische wortels. De oorlog in Oekraïne werkt door in die gemeenschap. Verslaggever Guy Hoeks toog naar Lichtenberg, een wijk in het oosten van de stad met een grote gemeenschap van migranten uit Rusland en de voormalige Sovjet-Unie. “Ik kom uit Letland en mijn moedertaal is Russisch. Wat kan ik er aan doen?”

Lees meer

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Achtergrond - 24 maart 2022 - Auteur: Marja Verburg Schimmige stichting moest gaspijplijn redden
Een schimmige milieustichting die als dekmantel diende voor de financiering van een omstreden gaspijplijn-project, het klinkt als een slechte film. Maar tot de oorlog in Oekraïne begon, was dit de praktijk in de Oost-Duitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren (MV). Deelstaatpremier Manuela Schwesig (SPD) was een van de belangrijkste voorvechters van de stichting en financierde die ook.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger