Achtergrond

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Achtergrond - 19 april 2023 - Auteur: Sam de Graaff Controverse rond machtige Duitse uitgever
Eén van Duitslands belangrijkste mediamagnaten ligt onder vuur. Controversiële appjes en mails van Mathias Döpfner, baas van uitgeverij Axel Springer, zijn op straat komen te liggen. Het is niet de eerste keer dat Döpfner middelpunt is van controverse, maar vooralsnog lijkt de machtige uitgever er steeds mee weg te komen.

Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Achtergrond - 13 april 2023 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag
Terwijl buurlanden als Nederland, Frankrijk en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag juist gedaan met kernenergie. Eigenlijk zouden de laatste drie Duitse kerncentrales al eind december van het net gaan, maar vanwege de energiecrisis besloot kanselier Scholz ze nog enkele maanden langer in gebruik te houden. Critici vrezen problemen met de Duitse energievoorziening.

Lees meer

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Achtergrond - 5 april 2023 - Auteur: Lynn Stroo Dansen uit protest op Goede Vrijdag
Wie in Duitsland op Goede Vrijdag met de voetjes van de vloer wil, komt bedrogen uit: op die dag geldt een Tanzverbot. Dansen in clubs, harde muziek, entertainment en ook sportwedstrijden zijn dan bij wet verboden. Sommigen vinden die regels niet meer van deze tijd en grijpen de dag juist aan om te feesten.

Lees meer

Bergen verzetten in papier

Achtergrond - 5 april 2023 - Auteur: Ingrid Bosman Bergen verzetten in papier
Het Panorama van Scheveningen van Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) wordt in Den Haag voor even omringd door vergezichten vol sneeuw en ijs. De Duitse kunstenaar Ulrike Heydenreich speelt op haar eigen manier met perspectief en illusie. “Het begint met de vraag: waar zou ik willen zijn?”

Lees meer

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Achtergrond - 3 april 2023 - Auteur: Sam de Graaff Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen
Krijgt de Berlijnse Teufelsberg een nieuwe bestemming? Een architect heeft bouwplannen voor het oude afluisterstation, dat de afgelopen jaren vooral het terrein was van kunstenaars.

Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Achtergrond - 27 maart 2023 - Auteur: Wiebke Pittlik Duits-Nederlandse top in Rotterdam
Een flinke delegatie van de Duitse regering is maandagavond in Rotterdam voor overleg met de Nederlandse regering over de Nederlands-Duitse samenwerking op allerlei terreinen. Onder leiding van kanselier Scholz en premier Rutte overleggen de twee ministersploegen over actuele kwesties op de verschillende beleidsterreinen. Ze doen dat in het Depot van het museum Boijmans van Beuningen.

Lees meer

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Achtergrond - 22 maart 2023 - Auteur: Marja Verburg Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel
De Bondsdag is de afgelopen 10 jaar uit zijn voegen gegroeid. Door de ingewikkelde Duitse zetelverdeling zijn er steeds meer parlementariërs bijgekomen: van 631 in 2013 naar 736 nu. Het Duitse parlement heeft vorige week ingestemd met de hoognodige hervorming van het kiesstelsel. Maar de kritiek daarop is niet mals: Duitse media noemen de hervorming in commentaren ‘meedogenloos’, ‘kwaadaardig’, ‘onnodig roekeloos’ en spreken van een ‘gebrek aan historisch besef’.

Lees meer

Justitie ontdoet wetteksten van nazi-invloeden

Achtergrond - 21 maart 2023 - Auteur: Sam de Graaff Justitie ontdoet wetteksten van nazi-invloeden
Duitse wetten bevatten nog altijd nazi-terminologie. Voor het grootste deel gaat het om namen van ministeries, maar er zijn ook nog inhoudelijke sporen. Minister van Justitie Marco Buschmann wil daar verandering in brengen.

Lees meer

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Achtergrond - 17 maart 2023 - Auteur: Lynn Stroo Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?
Wie onlangs per auto vanuit Oostenrijk de grens met Duitsland heeft gepasseerd, heeft het vast opgemerkt: de grens wordt strenger bewaakt dan bijvoorbeeld die tussen Duitsland en Nederland. Files voor de grensposten, politiebeambten met geweren en paspoortcontroles: het is een ongewoon beeld in het Schengengebied. Waarom voert Duitsland deze controles uit?

Lees meer

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Achtergrond - 15 maart 2023 - Auteur: Lynn Stroo Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij
Wie in het Duitse openbaar vervoer meermaals gepakt wordt zonder geldig vervoersbewijs of de boete voor zwartrijden niet betaalt, kan in de cel belanden. Het Freiheitsfonds strijdt tegen dit beleid en wil vandaag zoveel mogelijk zwartrijders in één keer uit de gevangenis vrijkopen.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger