Achtergrond

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Achtergrond - 27 maart 2024 - Auteur: Hille Steenhuis Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid
Goede Vrijdag is in Duitsland een 'stille dag'. Op deze dag herdenken christenen dat Jezus stierf aan het kruis. Het wordt als ongepast gezien uitgelatenheid te tonen. Dansen in clubs, harde muziek, entertainment en sportwedstrijden zijn bij wet verboden. De deelstaten geven een eigen invulling aan het verbod. Hamburg heeft dit jaar de regels versoepeld.

Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Achtergrond - 25 maart 2024 - Auteur: Sam de Graaff Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan
Düsseldorf kent de op twee na grootste Japanse gemeenschap van Europa, na Londen en Parijs. Opmerkelijk, gezien het relatief kleine inwonersaantal van de stad. Hoe is dat zo gekomen? 'Meer Japanners, meer economische groei, was de gedachte.'

Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Achtergrond - 22 maart 2024 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Duitsland legaliseert gebruik van cannabis
Cannabis is sinds 1 april gedeeltelijk gelegaliseerd in Duitsland. Het duurde lang voor de wet tot stand kwam, maar nu is het zo ver: bezit en gebruik van cannabis is niet langer strafbaar en mensen die in Duitsland wonen en lid zijn van een speciale vereniging kunnen legaal aan hasj en wiet komen. (Artikel gepubliceerd op 8 maart en geactualiseerd op 22 maart en 2 april)

Lees meer

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Achtergrond - 7 maart 2024 - Auteur: Lynn Stroo Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland
Jonge, opkomende schrijvers uit Nederland en Vlaanderen staan dit jaar centraal op de Leipziger Buchmesse, de internationale boekenbeurs die eind maart plaatsvindt. Een uitgelezen kans om nieuwe Nederlandse literatuur aan het Duitse publiek te presenteren. “Als een boek in Duitsland goed verkoopt, durven andere landen het vaak ook aan.”

Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Achtergrond - 6 maart 2024 - Auteur: Hille Steenhuis Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla
Een brandstichting bij een elektriciteitsmast heeft dinsdag voor stroomuitval gezorgd bij de Tesla-fabriek in Grünheide, bij Berlijn. De fabriek moest sluiten en tienduizenden mensen in de omgeving zaten zonder elektriciteit. De linksextremistische groepering Vulkangruppe zegt de aanslag te hebben gepleegd. Tesla wil de fabriek uitbreiden en daartegen wordt al maanden gedemonstreerd. Omwonenden stemden in een referendum tegen de uitbreiding.

Lees meer

Bij het nieuws: Rote Armee Fraktion

Achtergrond - 29 februari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb Bij het nieuws: Rote Armee Fraktion
Daniela Klette, voormalig terroriste van de Rote Armee Fraktion (RAF), is op 27 februari in Berlijn gearresteerd. In haar woning zijn volgens de politie wapens, munitie en explosieven gevonden. De zeer gewelddadige linkse terreurorganisatie was in de jaren zeventig, tachtig en negentig in Duitsland actief en wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van 34 mensen. Lees meer over de RAF in ons overzicht (dat we regelmatig updaten):

Lees meer

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Achtergrond - 8 februari 2024 - Auteur: Wiebke Pittlik Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren
Duitsland staat zijn burgers voortaan een dubbele nationaliteit toe. Ook komen in Duitsland geboren kinderen van immigranten sneller in aanmerking voor de Duitse nationaliteit. Uit vrees voor antisemitisme bij nieuwkomers is in de ‘verklaring van verbondenheid’ opgenomen dat Duitsland vanuit de geschiedenis een bijzondere verantwoordelijkheid heeft om Joods leven te beschermen. Inburgeraars moeten beloven deze verantwoordelijkheid te respecteren.

Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Achtergrond - 30 januari 2024 - Auteur: Wiebke Pittlik Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers
De in Duitsland zeer bekende parlementariër van de socialistische partij Die Linke, Sahra Wagenknecht, heeft haar partij met ruzie verlaten en een nieuwe partij opgericht. Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) is te typeren als links-conservatief; economisch links en maatschappelijk conservatief.

Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Achtergrond - 26 januari 2024 - Auteur: Lynn Stroo Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’
‘Nie wieder’, nooit meer oorlog, klonk het na de Tweede Wereldoorlog decennialang in Duitsland. Maar dit credo staat meer dan ooit onder druk, door oorlogen, rechts-extremisme en de groeiende AfD. Wat kunnen historici bijdragen aan het huidige publieke debat hierover? Die vraag stond afgelopen maandag centraal tijdens een publieksbijeenkomst aan de Humboldt-Universität in Berlijn. ‘Het idee dat geschiedenis politieke ontsporing kan voorkomen lijkt niet goed te werken.’

Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Achtergrond - 22 januari 2024 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts
In tientallen steden in Duitsland is dit weekeinde gedemonstreerd tegen rechtsextremisme en tegen de politieke partij AfD. In München heeft de politie de demonstratie zondag afgebroken omdat de toeloop te groot was. Door de mensenmassa kwam de veiligheid in het gedrang.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger