Achtergrond

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Achtergrond - 18 januari 2024 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op
Sinds eerder deze maand bleek dat invloedrijke AfD’ers samen met andere rechts-extremisten plannen hebben besproken om Duitsers met een migratie-achtergrond het land uit te werken, is in Duitsland de roep om een AfD-verbod luider geworden. De rechts-radicale partij wordt al langer door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in de gaten gehouden, maar ze kan niet makkelijk worden verboden. En een poging daartoe kan ook juist gunstig uitpakken voor de AfD.

Lees meer

Duitsland in 2024

Achtergrond - 10 januari 2024 - Auteurs: Lynn Stroo, Marja Verburg Duitsland in 2024
Terwijl de regering-Scholz worstelt met grote problemen, kunnen volwassenen vanaf dit voorjaar in Duitsland waarschijnlijk legaal joints roken. In de zomer organiseren de Duitsers het EK voetbal voor mannen en in het najaar lijkt de AfD de grote winnaar te worden bij de verkiezingen in drie Oost-Duitse deelstaten. Een vooruitblik op Duitsland in 2024.

Lees meer

Boeren protesteren tegen bezuinigingen

Achtergrond - 9 januari 2024 - Auteurs: Lynn Stroo, Wiebke Pittlik Boeren protesteren tegen bezuinigingen
Boeren in Duitsland hebben deze week tot actieweek uitgeroepen. Nadat maandag op veel plekken het verkeer werd lamgelegd door blokkades van tractoren, bleven de acties op dinsdag beperkt. De demonstranten eisen dat de regering-Scholz terugkomt op het voornemen om subsidies te verminderen. 

Lees meer

Podcast Achtung: Terugblik 2023

Achtergrond - 21 december 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast Achtung: Terugblik 2023
In de laatste aflevering van onze podcast 'Achtung! Duitse updates' van dit jaar blikken we met collega's van het Duitsland Instituut terug op 2023. Wat viel hen op in Duitsland? Ze vertellen over de nog altijd bestaande verschillen tussen Oost- en West-Duitsland; over hoe docenten omgaan met desinformatie in de klas; en over een gebeurtenis die níet heeft plaatsgevonden: "Het licht is niet uitgegaan in Duitsland." 

Lees meer

Drieluik Duitse energietransitie

Achtergrond - 15 december 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb Drieluik Duitse energietransitie
Hoe kan het dat duurzaamheidskampioen Duitsland nog bruinkoolmijnen heeft, wat doet Hamburg om burgers op de fiets te krijgen en waarom is er zo’n gedoe over de warmtepomp in de Duitse politiek? Zes studenten van de School voor Journalistiek in Utrecht verdiepten zich voor Duitslandweb in de Duitse energietransitie en maakten afgelopen oktober een multimediale productie. Het resultaat is onderdeel van hun afstudeerproductie.

Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Achtergrond - 15 december 2023 - Auteur: Merel Flikweert Duitsland wil nog niet zonder bruinkool
Een desolate kuil zover het oog kan kijken. Een dunne laag smog bedekt de zon terwijl vrachtwagens langzaam manoeuvreren over de bruine en zwarte grond van de kuil. Voor wie niet bekend is met het concept ‘bruinkoolmijn’, kan het lijken alsof het een andere planeet is. Maar niks is minder waar, dit is onze aarde. Om precies te zijn is dit de Garzweilermijn II in Jüchen, een dorpje in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Lees meer

Hamburg dringt de auto terug

Achtergrond - 14 december 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb Hamburg dringt de auto terug
De Noord-Duitse havenstad Hamburg wil het gebruik van de auto terugdringen. Het stadsbestuur presenteerde in november 2023 een strategie om mensen uit de auto en op de fiets of in het openbaar vervoer te krijgen. Zelf spreekt het stadsbestuur van een Mobilitätswende.

Lees meer

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

Achtergrond - 12 december 2023 - Auteur: Miroslawa van der Boom 'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen
Wie vroeger tijdens de winter door Oost-Duitsland reed, herinnert zich de geur van kolen in de avond, met smog boven de straten. Dat beeld is verdwenen, Duitsland werd zo’n twintig jaar geleden leidend op het gebied van duurzame energie. Maar die voorsprong raakt het land kwijt, andere landen halen Duitsland links en rechts in. De huidige regering wil weer terug aan kop, en de warmtepomp moet daarbij helpen. “De tijd dringt,” zei kanselier Olaf Scholz tijdens de jaarlijkse vergadering van de Verenigde Naties in september. 

Lees meer

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Achtergrond - 28 november 2023 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat
Acht jaar na de vluchtelingencrisis van 2015 beheerst het migratiethema opnieuw het Duitse publieke debat. Maar er is nu wel een groot verschil met de felle discussies van toen: waar destijds de Willkommenskultur voor de vluchtelingen de boventoon voerde, is de meerderheid van de Duitsers nu tegen de komst van nog meer vluchtelingen.

Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Achtergrond - 24 november 2023 - Auteur: Lynn Stroo Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’
De ambitie is groot: Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) willen samen de belangrijkste groene waterstof-industrie van Noordwest-Europa opzetten. Met deze klimaatneutrale energiebron kan de uitstoot van vervuilende bedrijven fors omlaag. Ook kunnen er vrachtwagens, treinen en schepen mee worden aangedreven. ‘Een revolutie’, volgens koning Willem-Alexander, die vorige week waterstofprojecten in NRW bezocht. Tijdens de handelsmissie werden weliswaar stappen gezet in de samenwerking, maar een serieuze markt voor groene waterstof is er nog niet.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger