Achtergrond

Wolf polariseert ook in Duitsland

Achtergrond - 2 juni 2023 - Auteur: Sam de Graaff Wolf polariseert ook in Duitsland
In Duitsland vond donderdag de lanceringsbijeenkomst plaats voor een dialoogreeks over de wolf. Zo ambtelijk als het klinkt, zo verhit is het debat. Een debat waarin een bijzondere rol is weggelegd voor Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie.

Lees meer

Wat is precies 'völlig bekloppt', Olaf Scholz?

Achtergrond - 1 juni 2023 - Auteur: Inge Jooris Wat is precies 'völlig bekloppt', Olaf Scholz?
In 2021 vormde een groep klimaatactivisten in Duitsland de actiegroep Letzte Generation − laatste generatie. De groep die voornamelijk uit jongeren bestaat, houdt Duitsland (en Oostenrijk) een confronterende spiegel voor. Nu onze aarde meerdere omslagpunten nadert, zien de activisten hun generatie als de laatste die een mondiale klimaatramp kan afwenden.

Lees meer

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Achtergrond - 25 mei 2023 - Auteur: Wiebke Pittlik Duitse regering ruziet over verwarmingswet
De Heizungsgesetzstreit, de ruzie in de regering over een wetsvoorstel dat moet zorgen dat Duitsers hun woning verwarmen met duurzame energie, is het politieke thema deze week. Regeringspartner FDP ziet de wet niet zitten en heeft gezorgd dat die niet in de Bondsdag werd behandeld woensdag. De Groenen zijn woedend; de FDP gedraagt zich als een oppositiepartij, vinden zij.

Lees meer

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Achtergrond - 25 mei 2023 - Auteur: Sam de Graaff Nederlandse en Duitse studenten zingen samen
Leden van het Utrechtse Studenten Koor en Orkest (USKO) treden deze zomer op met hun ‘collega’s’ van de Universiteit Keulen. Dat vergt nogal wat organisatie, vertelt initiatiefnemer Anna Vera van Beusekom, want het gaat om meer dan driehonderd musici.

Lees meer

Van Abitur tot Realschule: Duitse schoolbegrippen

Achtergrond - 17 mei 2023 - Auteur: Sam de Graaff Van Abitur tot Realschule: Duitse schoolbegrippen
Hoe heet het Duitse vmbo? En hoeveel jaren moeten kinderen in Duitsland naar school? Het Duitse onderwijsstelsel zit anders in elkaar dan het Nederlandse. Dat kan best tot verwarring leiden, daarom hier een aantal veelgestelde vragen.

Lees meer

Kijken voorbij de Muur in je hoofd

Achtergrond - 11 mei 2023 - Auteur: Ingrid Bosman Kijken voorbij de Muur in je hoofd
Wie zich een beeld wil vormen van kunst die in de DDR is geworteld kan nu terecht in Delden. Onder de titel Die Überraschung doet museum No Hero daar wat in Duitsland nog altijd uitzonderlijk is – en dan steevast tot debat leidt. Ruim 60 werken van een grote verscheidenheid aan Oost-Duitse kunstenaars worden er getoond, gemaakt voor en na de val van de Muur. 

Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Achtergrond - 3 mei 2023 - Auteur: Lynn Stroo 'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'
Nazi-Duitsland verloor in de Tweede Wereldoorlog zoveel mankracht, dat Adolf Hitler op zoek moest naar andere manieren om zijn oorlogsindustrie draaiende te houden. Miljoenen mensen werden binnen en buiten Duitsland gedwongen tewerkgesteld, ook uit Nederland. Veel Duitse bedrijven profiteerden van de dwangarbeid, terwijl de arbeiders vaak overgeleverd waren aan mensonterende omstandigheden.

Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Achtergrond - 24 april 2023 - Auteur: Marja Verburg Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict
Met veel enthousiasme ging de regering van kanselier Olaf Scholz eind 2021 van start. Na 16 jaar Merkel zouden de SPD, de Groenen en de FDP voor de broodnodige hervormingen zorgen, zoals een beter klimaatbeleid, eerlijkere uitkeringen en meer aandacht voor mensenrechten in de relaties met China en Rusland. Maar anderhalf jaar later liggen meerdere ministers met elkaar overhoop. De coalitiepartijen hadden onlangs drie dagen van overleg nodig om tot compromissen te komen. Maar daarmee lijkt de kou nog niet uit de lucht.

Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Achtergrond - 24 april 2023 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Jesse Oude Egberink Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland
Kriegsende, het einde van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland: op 8 mei 1945, 78 jaar geleden, gaf nazi-Duitsland zich onvoorwaardelijk over. De nazi's vochten door tot het bittere einde en sleepten het land mee in de ondergang. Deze tijdlijn laat zien wat er in de laatste maanden van de oorlog en de eerste maanden na de capitulatie gebeurde in Duitsland. 

Lees meer

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Achtergrond - 21 april 2023 - Auteur: Sam de Graaff Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie
Defensieministers van zo'n vijftig landen komen vandaag weer bijeen op de vliegbasis bij het Duitse Ramstein. Ze praten over militaire steun aan Oekraïne. Een belangrijke rol is weggelegd voor Duitsland, dat ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort tot de grootste wapenexporteurs ter wereld.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger