Achtergrond

Nieuwe ronde in debat over DDR

Achtergrond - 11 juli 2023 - Auteur: Marja Verburg Nieuwe ronde in debat over DDR
Hoe erg was de dictatuur in de DDR? Was de DDR een onrechtstaat? En wat zegt dat over het huidige Oost-Duitsland? Over die vragen is een nieuw debat in Duitsland opgelaaid, mede na de publicatie van een boek van historicus Katja Hoyer over de DDR. Het wordt tijd dat de DDR en Oost-Duitsland niet meer worden gezien als ‘afwijking’ van de West-Duitse normaliteit, zegt zij. Maar critici fileren haar boek omdat ze in hun ogen de DDR-dictatuur bagatelliseert.

Lees meer

Duitsland worstelt met academische vrijheid

Achtergrond - 27 juni 2023 - Auteur: Sam de Graaff Duitsland worstelt met academische vrijheid
Op Duitse universiteiten wordt gedebatteerd over de academische vrijheid. Wetenschappers moeten veel kunnen zeggen, maar niet alles. Waar ligt de grens?

Lees meer

AfD levert voor het eerst regio-bestuurder

Achtergrond - 26 juni 2023 - Auteur: Marja Verburg AfD levert voor het eerst regio-bestuurder
AfD'er Robert Sesselmann is de nieuwe Landrat, regionaal bestuurder, van de regio Sonneberg in het Oost-Duitse Thüringen. Het is voor het eerst dat een AfD'er de verkiezing voor zo'n bestuursfunctie wint en het leidt tot veel ophef in Duitsland. De AfD is een rechts-radicale partij die door de binnenlandse veiligheidsdienst in de gaten wordt gehouden en waarmee andere partijen officieel niet willen samenwerken. 

Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Achtergrond - 21 juni 2023 - Auteur: Marja Verburg Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
De relatie tussen Duitsland en China is gespannen. Duitsland heeft kritiek op de mensenrechtenschendingen in China en wil onder meer dat Peking Rusland strenger veroordeelt. Tegelijkertijd is China Duitslands belangrijkste handelspartner. Middenin deze moeilijke verhoudingen vond deze week in Berlijn Duits-Chinees regeringsoverleg plaats.

Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Achtergrond - 20 juni 2023 - Auteur: Wiebke Pittlik Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert
“Een van de erfenissen van het nazisme is dat de Duitse geschiedenis nu tot de meest bestudeerde nationale geschiedenissen ter wereld behoort”, stelt de Amerikaanse historicus Helmut Walser Smith. Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ bij het Duitsland Instituut Amsterdam.

Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Achtergrond - 19 juni 2023 - Auteur: Ingrid Bosman Duitsland als vluchtheuvel
Wat als de Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn zoekt het antwoord op die vraag met een mix van theater en wetenschap. Op 24 juni leidt hij in Münster samen met professor Simon Richter een symposium over Duits-Nederlandse samenwerking bij klimaatmigratie. “Een nieuwe Vrede van Münster, maar dan vóórdat de ellende begint.”

Lees meer

Bondsdag werkt aan nieuwe euthanasiewet

Achtergrond - 13 juni 2023 - Auteur: Marja Verburg Bondsdag werkt aan nieuwe euthanasiewet
Duitse parlementariërs hebben voorstellen uitgewerkt voor een nieuwe euthanasiewet. In 2020 verklaarde het Constitutioneel Hof de Duitse euthanasieparagraaf 217 in strijd met de grondwet. Mensen hebben het recht zelf te bepalen wanneer ze sterven, zeiden de hoogste Duitse rechters, en dat was met paragraaf 217 vrijwel onmogelijk. Dus zoeken Duitse politici naar een nieuwe regeling.

Lees meer

Duitse baden staan aarzelend ‘Oben Ohne’ toe

Achtergrond - 8 juni 2023 - Auteur: Lynn Stroo Duitse baden staan aarzelend ‘Oben Ohne’ toe
Een frisse duik nemen in een zwembad zonder bedekking van de borsten; in steeds meer zwembaden in Duitsland is ‘Oben Ohne’ toegestaan voor iedereen. Vrouwen die dat willen, kunnen hun bikinitop thuislaten, in het kader van gelijke behandeling. Maar de verandering gaat niet zonder slag of stoot.

Lees meer

Wolf polariseert ook in Duitsland

Achtergrond - 2 juni 2023 - Auteur: Sam de Graaff Wolf polariseert ook in Duitsland
In Duitsland vond donderdag de lanceringsbijeenkomst plaats voor een dialoogreeks over de wolf. Zo ambtelijk als het klinkt, zo verhit is het debat. Een debat waarin een bijzondere rol is weggelegd voor Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie.

Lees meer

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Achtergrond - 25 mei 2023 - Auteur: Wiebke Pittlik Duitse regering ruziet over verwarmingswet
De Heizungsgesetzstreit, de ruzie in de regering over een wetsvoorstel dat moet zorgen dat Duitsers hun woning verwarmen met duurzame energie, is het politieke thema deze week. Regeringspartner FDP ziet de wet niet zitten en heeft gezorgd dat die niet in de Bondsdag werd behandeld woensdag. De Groenen zijn woedend; de FDP gedraagt zich als een oppositiepartij, vinden zij.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger