Duits Amerikaanse betrekkingen
Een oude vriendschap onder druk?

Vlag VS De Amerikaanse regering van president Bush wil koste wat het kost het regime van Saddam Hussein omverwerpen. De grootste tegenstander van een militaire oplossing van het conflict is wellicht de Duitse regering van bondskanselier Schröder. Tot nu toe was de Bondsrepubliek een trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten. Haar huidige positie heeft Duitsland immers mede te danken aan Amerikaanse inspanningen. Door Schröders afwijzende houding tegenover een oorlog in Irak zijn de Duits-Amerikaanse betrekkingen echter in toenemende mate onder druk komen te staan.

In ons themadossier besteden we aandacht aan de verhoudingen tussen Duitsland en Amerika sinds de Eerste Wereldoorlog. De volgende vragen komen aan bod: Is de Duits-Amerikaanse relatie bekoeld sinds George W. Bush jr. aan de macht is? Welke rol speelt de kwestie Irak hierin? Past de opstelling van de regering Schröder bij het buitenlandse beleid van Europa in het algemeen? Vlag Duitsland Is er sprake van anti-Amerikanisme in Duitsland? Welke bijzondere geschiedenis hebben de stad Berlijn en de Verenigde Staten met elkaar? Hoe is het om als Amerikaanse student in Berlijn te wonen? Wat is volgens jonge Duitsers typisch Amerikaans te noemen?

Bezoekt u dit dossier gerust vaker, want het zal de komende weken worden uitgebreid en aangepast aan de actuele ontwikkelingen! Via de linker navigatiebalk kunt u door het thema klikken.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger