Duits Amerikaanse betrekkingen
Een oude vriendschap onder druk?

Vlag VS De Amerikaanse regering van president Bush wil koste wat het kost het regime van Saddam Hussein omverwerpen. De grootste tegenstander van een militaire oplossing van het conflict is wellicht de Duitse regering van bondskanselier Schröder. Tot nu toe was de Bondsrepubliek een trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten. Haar huidige positie heeft Duitsland immers mede te danken aan Amerikaanse inspanningen. Door Schröders afwijzende houding tegenover een oorlog in Irak zijn de Duits-Amerikaanse betrekkingen echter in toenemende mate onder druk komen te staan.

In ons themadossier besteden we aandacht aan de verhoudingen tussen Duitsland en Amerika sinds de Eerste Wereldoorlog. De volgende vragen komen aan bod: Is de Duits-Amerikaanse relatie bekoeld sinds George W. Bush jr. aan de macht is? Welke rol speelt de kwestie Irak hierin? Past de opstelling van de regering Schröder bij het buitenlandse beleid van Europa in het algemeen? Vlag Duitsland Is er sprake van anti-Amerikanisme in Duitsland? Welke bijzondere geschiedenis hebben de stad Berlijn en de Verenigde Staten met elkaar? Hoe is het om als Amerikaanse student in Berlijn te wonen? Wat is volgens jonge Duitsers typisch Amerikaans te noemen?

Bezoekt u dit dossier gerust vaker, want het zal de komende weken worden uitgebreid en aangepast aan de actuele ontwikkelingen! Via de linker navigatiebalk kunt u door het thema klikken.

Artikelen in deze serie:

Jaren tachtig

Achtergrond - 1 februari 2003
Lees meer

Een oude vriendschap onder druk

Achtergrond - 14 september 2006
(19 februari 2003) Het zal slechts weinigen zijn ontgaan dat de relatie tussen de Bondsrepubliek en de Verenigde Staten zich momenteel op een historisch dieptepunt bevindt.
Lees meer

Anti-Amerikanisme

Achtergrond - 1 februari 2003
(19 februari 2003) Een 'politiek zwakke, anti-Amerikaanse kanselier' schreef onlangs The Wall Street Journal over Gerhard Schröder.
Lees meer

"Ohne uns"

Achtergrond - 19 februari 2003
(19 februari 2003) Op 5 augustus 2002 verklaarde bondskanselier Gerhard Schröder dat Duitsland onder zijn leiding niet zou deelnemen aan een "avontuur" in Irak.
Lees meer

Wordt de Atlantische Oceaan breder?

Achtergrond - 19 februari 2003
(19 februari 2003) Ondanks de uitdrukkelijke steunbetuigingen aan de Verenigde Staten na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 en de activering van Artikel 5 van het NAVO-verdrag in de strijd tegen het terrorisme, is het duidelijk dat de verhoudingen tussen 'het oude' Europa en de Verenigde Staten op een ongekend dieptepunt beland zijn.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger