Tweede Wereldoorlog

Achtergrond - 1 februari 2003

Tijdens de Tweede Wereldoorlog staan Duitsland en de Verenigde Staten wederom tegenover elkaar. De Amerikanen zijn in het begin neutraal maar leveren wel financiële steun aan Engeland en Frankrijk. De Duitsers die in 1939 Polen binnenvallen en daarmee de oorlog ontketenen, vinden bondgenoten in Japan en Italië. Door de Japanse aanval in 1941, raakt Amerika direct betrokken bij de oorlog en sluit het zich aan bij Engeland en Frankrijk in hun strijd.

Amerika betrokken

In maart 1940 zegt de Amerikaanse president Roosevelt Engeland financiële en materiële steun toe in de strijd tegen Duitsland. Roosevelt wordt hiertoe in staat gesteld door de Lend-Lease Act. Deze regeling maakt het Amerika mogelijk om tegen kredieten materiaal te leveren aan landen die door agressors worden bedreigd. In september 1940 sluit Duitsland met Italië en Japan het Dreimächtepakt waarin de drie landen zich verplichten elkaar steun te verlenen bij een Amerikaanse aanval.

De Engelse premier Churchill stelt samen met Roosevelt in augustus 1941 het Atlantische Handvest op. Hierin leggen zij hun plannen vast voor een toekomst na de oorlog. Een maand later geeft de Amerikaanse president bevel alle Duitse en Italiaanse schepen en duikboten in de Atlantische Oceaan te torpederen.

Op 7 december 1941 raken de Verenigde Staten daadwerkelijk betrokken bij de oorlog: Japan vernietigt met een verrassingsaanval van de luchtmacht de Amerikaanse vloot bij Pearl Harbor Amerika verklaart hierop de oorlog aan Japan en aan Duitsland. Overigens verklaart Hitler zelf direct na de aanval op Pearl Harbor al de oorlog aan Amerika.

Vredesconferenties

In januari 1943 eisen Roosevelt en Churchill, tijdens de conferentie van Casablanca, de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland. Later dat jaar, tijdens de conferentie van Teheran, wordt ook Stalin bij het overleg betrokken. In 1944 komt de Amerikaanse minister van Financiën Morgenthau met het voorstel om Duitsland na de oorlog terug te brengen tot agrarisch land. In eerste instantie ondertekent Roosevelt dit zogenaamde Morgenthauplan, maar later distantieert hij zich hiervan.

Churchill, Roosevelt en Stalin Tijdens de conferentie van Jalta (februari 1945) wordt overeengekomen dat Amerika, Engeland, Frankrijk en de Sovjet-Unie na de oorlog elk een deel van Duitsland bezet zullen houden. Er wordt besloten om gezamenlijk de economische en politieke wederopbouw van Duitsland ter hand te nemen. Een klein half jaar later wordt tijdens de conferentie van Potsdam de toekomst van Duitsland verder bepaald. Roosevelt is dan inmiddels overleden en opgevolgd door Truman. Atlee heeft dan inmiddels Churchill vervangen.

Reacties

Joel - 15 april 2021 14:56

goed onder woorden gebracht

Reageer
john wiggle - 1 maart 2021 14:14

jdens de Tweede Wereldoorlog staan Duitsland en de Verenigde Staten wederom tegenover elkaar. De Amerikanen zijn in het begin neutraal maar leveren wel financiële steun aan Engeland en Frankrijk. De Duitsers die in 1939 Polen binnenvallen en daarmee de oorlog ontketenen, vinden bondgenoten in Japan en Italië. Door de Japanse aanval in 1941, raakt Amerika direct betrokken bij de oorlog en sluit het zich aan bij Engeland en Frankrijk in hun strijd.

Amerika betrokken

In maart 1940 zegt de Amerika

Reageer
Tom Decaesstecker - 4 oktober 2020 19:24

veel pagina's niet te vinden en een reclame voor een leningskantoor,onder morgenthauplan.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger