Jaren tachtig
Achtergrond - 1 februari 2003Amerikaans-Duitse toenadering
In 1987 sluiten de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie een verdrag over de verwijdering van middellange-afstandsraketten (het zogenaamde INF-verdrag). Twee jaar later volgt Bush senior president Reagan op. Bush roept de Bondsrepubliek op een 'partner in leadership' te worden.
Bitburg
In 1985 bezoekt Kohl met de Amerikaanse president Reagan de militaire begraafplaats Bitburg. Het bezoek dat een gebaar had moeten worden om de 'gewone Duitse soldaten' te eren zorgt voor veel ophef, wanneer blijkt dat op dezelfde begraafplaats ook leden van de Waffen-SS begraven liggen.
De Val van de Muur
De Sovjet-leider Gorbatsjov geeft eind jaren tachtig de Oost-Duitse leiders te kennen geen steun meer te zullen geven in geval van binnenlandse problemen. Zonder Russische steun lukt het de leiders in de Duitse Democratische Republiek niet om de ontevreden bevolking in toom te houden. Door de verschillende 'gaten' die er zijn in het 'ijzeren gordijn' vluchten duizenden Oost-Duitsers naar het westen. Op 9 november 1989 valt tenslotte - maar toch vooral onverwacht - de Berlijnse Muur. Na een topconferentie tussen Bush sr. en Gorbatsjov presenteert eerstgenoemde op de NAVO-top in december 1989 de vier principes van het Amerikaanse beleid ten aanzien van Duitsland en spreekt zich uit voor een vereniging van Oost- en West-Duitsland.
Reacties
Geen reacties aanwezig