Eerste Wereldoorlog

Achtergrond - 1 februari 2003

Tijdens de Eerste Wereldoorlog staan Duitsland en Amerika tegenover elkaar. Duitsland en Oostenrijk-Hongarije voeren oorlog tegen Engeland, Frankrijk en Rusland. Amerika sluit zich in 1917 aan bij de geallieerden.

Lusitania

In 1915 wordt het Britse passagiersschip Lusitania (met veel Amerikaanse burgers The Detroit News aan boord) per ongeluk door een Duitse onderzeeboot tot zinken gebracht. Dit leidt bijna tot een oorlogsverklaring van de Verenigde Staten. Naar aanleiding van dit incident besluit de Duitse rijkskanselier Von Bethmann Hollweg tijdens de oorlog nog slechts zeer beperkt gebruik te maken van duikboten.

Amerika betrokken

Amerika raakt bijzonder geïrriteerd over het zogenaamde Zimmermann-telegram, dat de Amerikanen konden onderscheppen. In dit telegram worden Mexico en Japan door Duitsland aangemoedigd de Verenigde Staten aan te vallen. Tevens kondigt Duitsland hierin aan een duikbotenoorlog tegen Amerika te zullen beginnen. In februari 1917 verbreken de Verenigde Staten dan ook de diplomatieke betrekkingen met Duitsland. Twee maanden later verklaren ze Duitsland de oorlog.

Beëindiging van de oorlog

Als duidelijk is dat Duitsland en Oostenrijk-Hongarije de oorlog niet meer kunnen winnen neemt Amerika het voortouw bij de vredesonderhandelingen. Op basis van de Fourteen Points van president Wilson, een plan om tot een stabiele en veilige wereldorde te komen, wordt in november 1918 vrede gesloten. In het Verdrag van Versailles worden Duitsland en haar bondgenoten aansprakelijk gesteld voor alle schade die zij tijdens de oorlog hebben veroorzaakt. Bovendien wordt het Duitse leger beperkt tot honderdduizend man en raakt Duitsland een zevende deel van haar grondgebied kwijt.

Volkenbond

Met de Vrede van Versailles wordt ook de Volkenbond opgericht, een van Wilsons veertien punten om de onafhankelijkheid van alle staten te garanderen.
De Amerikaanse Senaat verwerpt echter het voorstel zich aan te sluiten bij de Volkenbond; Amerika wordt geen lid van deze organisatie. Dit is het begin van het isolationistische beleid dat de Verenigde Staten de komende jaren zullen voeren.

Reacties

Tygo Kattenberg - 8 oktober 2021 09:57

Mooi echt mooi heb ik veel aan En ik vond het mooi

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger