Onderwijs in Duitsland
Dossier over de ontwikkelingen in het Duitse onderwijs

Onderwijs in Duitsland
© flickr.com/zoedrink/cc

Collegegeld wordt ingevoerd en weer afgeschaft, universiteiten krijgen elite-status en miljarden extra voor onderzoek, maar middelbare scholen presteren in internationale vergelijkingen nog steeds matig. Het Duitse onderwijs maakt belangrijke ontwikkelingen door.

Onderwijs is in Duitsland een deelstaataangelegenheid. Dat is misschien wel het belangrijkste aspect van het Duitse onderwijssysteem. De regering in Berlijn heeft nauwelijks invloed op wat er op Duitse scholen en universiteiten gebeurt. De overheid mag exameneisen stellen en onderzoeksprojecten voor een beperkte tijd stimuleren, maar daar houdt het eigenlijk wel mee op.

De zestien Duitse deelstaten hebben allemaal hun eigen onderwijsbeleid. Daarom bestaan er ook grote verschillen tussen bijvoorbeeld scholen in Beieren en Berlijn. In sommige deelstaten zijn de impopulaire Hauptschulen - vergelijkbaar met het Nederlandse vmbo - afgeschaft, in andere niet. Collegegeld wordt nog in vijf Bundesländer geheven, overal elders is het gratis.

Het dossier Onderwijs in Duitsland biedt een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in het Duitse Hoger en Middelbaar Onderwijs.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger