Studiemiddag: 25 Jahre Mauerfall im Deutschunterricht
30 oktober 2014

Studiemiddag: 25 Jahre Mauerfall im Deutschunterricht
© Flickr/ Daniel Antal

Het is dit najaar 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel en de weg naar een herenigd Duitsland zich opende. De emotionele beelden van 9 november 1989 staan veel docenten nog op het netvlies gebrand. Voor onze leerlingen is het echter iets uit de geschiedenisboeken.

Hoe zorgen wij als docenten Duits ervoor dat onze leerlingen historisch besef ontwikkelen ten aanzien van de bewogen geschiedenis van de Duitse deling en hereniging? Hoe kunnen zij een beeld krijgen van de absurde situatie van het leven in de gedeelde stad? En hoe begrijpen ze de impact van de val van Muur niet alleen op de levens van de Duitse burgers maar voor heel Europa?

Op donderdag 30 oktober 2014 vindt u antwoorden op deze vragen tijdens de studiemiddag ‘25 Jahre Mauerfall im Deutschunterricht’. Deze nascholingsbijeenkomst voor docenten Duits wordt georganiseerd door het Duitsland Instituut Amsterdam, het Goethe-Institut Niederlande en de Werkgroep Deutsch macht Spass en vindt plaats op het Goethe-Institut Amsterdam.

Historicus Krijn Thijs (wetenschappelijk medewerker DIA en docent UvA) geeft een inleiding over de historische context van de Duitse deling en de ontwikkelingen die leidden tot de val van de Muur in 1989. Vervolgens krijgt u in twee workshoprondes de mogelijkheid om inspiratie op te doen voor uw lessen: U krijgt voorbeelden van literaire teksten, aan de hand waarvan dit thema kan worden geïntroduceerd. U leert gebruik maken van gratis ‘Zeitzeugen’-bronnen in beeld en geluid. Tenslotte krijgt u ideeën voor excursies naar Berlijn, die leerlingen ‘vor Ort’ en in de voorbereiding op de reis kennis laten maken met het thema ‘Muur’.

Na een pauze met hapjes en drankjes wordt de dag afgerond met een vertoning van de film ‘Barbara’ van de Duitse regisseur Christian Petzold over de liefdesrelatie tussen een Oost-Duitse arts en een West-Duitser begin jaren ’80. Deze spannende film uit 2012 won verschillende prijzen en is goed inzetbaar in de les. Deelnemers aan de studiemiddag ontvangen gratis lesmateriaal bij de film.

Datum en tijd: donderdag 30 oktober 2014, 14.00 – 21.00 uur 
Locatie: Goethe-Institut Amsterdam, Herengracht 470 te Amsterdam 

U kunt zich voor deze nascholing helaas niet meer aanmelden.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger