Duitsland in het nieuwe CSE geschiedenis
Nascholingsbijeenkomst DDR - 30 oktober 2014
In het nieuwe CSE geschiedenis (vanaf 2015) zijn twee historische contexten geformuleerd die de geschiedenis van Duitsland betreffen: ‘Duitsland 1871-1945’ en ‘Koude Oorlog 1945-1991’. In het kader hiervan organiseert het Duitsland Instituut de nascholingsbijeenkomst DDR.
Op 9 november 2014 is het 25 jaar geleden dat de Muur viel. In het kader hiervan gaat de eerste nascholingsbijeenkomst van het komend schooljaar over de verhouding tussen burgers, staat en partij in de DDR. Bij deze nascholingsbijeenkomsten geeft een deskundige spreker een overzicht van actueel wetenschappelijk onderzoek over het thema. Een vakdidacticus maakt de vertaalslag naar het onderwijs en bespreekt de lesbrief die u op school kunt inzetten.
'"Ich liebe doch alle – alle Menschen!" Burgers, staat en partij in de DDR'
Door Christina Morina (docent UvA) en Marc van Berkel (vakdidacticus geschiedenis, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen)
In de grondwet van de DDR uit 1949 stond een zin over “respect en bescherming van de waarde en vrijheid van de persoonlijkheid” voor alle burgers en staatsorganen. Veertig jaar later, vier dagen na de val van de Muur, sprak het hoofd van de geheime dienst Erich Mielke in het DDR-parlement. Tot verbazing van veel Kamerleden reageerde hij stotterend op kritiek op zijn toespraak: “Ich liebe – Ich liebe doch alle – alle Menschen – Na ich liebe doch – Ich setze mich doch dafür ein.“
Deze twee statements vatten de verhouding tussen burger, staat en partij in de DDR-geschiedenis krachtig samen. Het begon met het idee van de universele bevrijding van alle mensen en eindigde met de universele controle van alle burgers in een autoritaire eenpartijstaat. Daartussen lag een 40 jaar durend socialistisch experiment, ooit begonnen als antifascistisch alternatief tegen nationalisme en onderdrukking. Maar het socialistische mensbeeld en de maatschappelijke regels waren zo onhoudbaar dat de relatie tussen de SED-staat en zijn ‘socialistische’ volk misschien wel moest ontsporen. Hoezeer Mielke en de partij hun burgers ook ‘liefhadden’ – het volk keerde zich uiteindelijk massaal tegen de falende overheid.
Datum: Donderdag 30 oktober 2014, 15:00 – 17:30 uur
Locatie: Duitsland Instituut Amsterdam, Prins Hendrikkade 189-b, Amsterdam
Kosten: 30 euro (10 euro voor studenten), inclusief lesmateriaal, nascholingscertificaat en broodmaaltijd
U kunt zich voor deze nascholing helaas niet meer aanmelden.