Webquest Het Derde Rijk:

Hitler en de NSDAP

Berlin, SA-Kundgebung Hitler en de NSDAP © Bundesarchiv, Bild 102-15191 / CC-BY-SA 3.0, CC-BY-SA 3.0 DE, via Wikimedia Commons

De eerste maanden nadat Adolf Hitler rijkskanselier geworden is, is het nog onrustig in Duitsland. Op straat vecht de SA, de ordedienst van de nationaalsocialisten, nog steeds tegen de communisten. Vader Franz is er altijd bij. In februari wordt het spannend als bekend wordt dat de Rijksdag in Berlijn in brand is gestoken door een communist uit Nederland: “Zie je wel dat die communisten willen dat Duitsland ten onder gaat?” briest Franz tegen Martha. “Gelukkig worden ze nu keihard aangepakt, Hitler laat dit niet op zich zitten, wacht maar af.”

Franz krijgt gelijk. Veel communisten worden opgesloten en een maand na de brand, op 23 maart 1933, neemt het Duitse parlement een wet aan die Hitler en de zijnen alle macht in handen geeft: de Machtigingswet (Duits: Ermächtigungsgesetz). Al snel zijn alle politieke partijen verboden. Op straat wordt niet meer gevochten tussen verschillende partijen, omdat de nationaalsocialisten nu alles bepalen.

Bekijk bron 1 en 2. Wat waren de belangrijkste standpunten van de partij van Adolf Hitler, de NSDAP? Noem drie punten.

De vraag of Hitler democratisch aan de macht is gekomen, is moeilijk te beantwoorden. Hitler werd benoemd door president von Hindenburg en al twee maanden later kreeg Hitler de Rijksdag (=het Duitse parlement) zo ver dat die hem de machtigste man van Duitsland maakte. Er werd met een 2/3 meerderheid een wet aangenomen (de Machtigingswet) die Hitler vele bevoegdheden gaf en het parlement buitenspel zette.

Waarom gaf het parlement zijn rechten op? Probeer zoveel mogelijk verklaringen te verzamelen. Vul het onderstaande verhaal aan, maar bestudeer voor je antwoord geeft eerst bron 3 4 en 5

Vul in:

a. Sommige leden van het parlement waren het niet met Hitler eens maar konden of durfden zich niet te verzetten, want:

b. Hitler had een paar toezeggingen gedaan en beloftes gemaakt over de toekomst van de Rijksdag, namelijk: 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger