Film: Die Comedian Harmonists
Sechs Lebensläufe

Activiteit van externe partij

Datum: zondag 15 maart 2015 om 14:00 uur
Locatie: Goethe-Institut, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: Duits gesproken
Toegang: €5,-. Met korting: €3,-

De documentaire 'Die Comedian Harmonists – Sechs Lebensläufe'vertelt het boeiende verhaal van één van de meest succesvolle Duitse zanggroepen. In deze film van regisseur Eberhard Fechner (1926-1992) vertellen de vier op dat moment nog levende leden van de groep over de oprichting in 1927 door Harry Frommermann, de glorietijd van de Comedian Harmonists in binnen- en buitenland en de neergang en het einde onder het Nazi-regime vanaf 1933. De groep bestond naast Frommermann uit Ari Leschnikoff (eerste tenor), Erich Collin (tweede tenor), Roman Cycowski (bariton), Robert Biberti (bas) en Erwin Bootz (pianist).


Toen de Nazis in 1933 aan de macht kwamen stonden de Comedian Harmonists op het hoogtepunt van hun roem. Maar in de twee jaren die volgden werd hun carrière langzaam maar zeker de nek omgedraaid. Dat de helft van de zes leden uit Joden bestond was voor Hitler aanleiding de groep te verbieden op te treden. Hiermee was het lot van de Comedian Harmonists bezegeld. In het voorjaar van 1935 nam de groep een laatste plaat op. Daarna emigreerden de 'Nichtarier' Frommermann, Cycowski en Collin naar Wenen.


In 1975 begon Eberhard Fechner de vier in leven zijnde leden te interviewen. Ook sprak hij met de weduwen van de twee overleden zangers. De documentaire bestaat voornamelijk uit oral history en is door Fechner met meesterhand tot een boeiende geschiedschrijving gesmeed. Het einde en de noodgedwongen opsplitsing vormen een dramatisch hoogtepunt in de film.


Met inleiding door Stef Lokin.

'Die Comedian Harmonists – Sechs Lebensläufe'
DE 1976, 190 min, regie: Eberhard Fechner

Meer informatie: Goethe-Institut


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger