Tentoonstelling: Zero
Let Us Explore the Stars

Activiteit van externe partij

Datum: zaterdag 4 juli 2015 tot 8 november 2015
Locatie: Stedelijk Museum, Museumplein 10, Amsterdam
Toegang: zie website Stedelijk Museum
Tentoonstelling: Zero
© Lothar Wolleh
Otto Piene, mede-oprichter ZERO

Het Stedelijk presenteert, precies na 50 jaar, de tweede ZERO tentoonstelling 'Let Us Explore the Stars' die bestaat uit een historisch overzicht van de internationale kunstenaarsgroep ZERO.

Het historisch overzicht van de innovatieve avant-gardisten ZERO zal vanaf 4 juli in het Stedelijk te zien zijn met werk van onder meer Herman de Vries, Armando, Henk Peeters, Jan Schoonhoven, Jan Henderikse, Piero Manzoni, Lucio Fontana, Yves Klein, Jean Tinguely en Yayoi Kusama.

In de jaren 50 en 60 van de twintigste eeuw experimenteerde de kunstenaarsgroep ZERO met de meest innovatieve materialen en media. ZERO werd in 1958 opgericht in Düsseldorf, door de Duitse kunstenaars Heinz Marc en Otto Piene. De benaming ZERO herinnert aan het aftellen voor de lancering van een raket. Ze streven naar een nieuwe harmonie tussen mens en natuur. De ZERO-groep onderhield internationale contacten met kunstenaars, tot in Japan en Venezuela toe.

Na de zware oorlogsjaren en de schrale periode van wederopbouw, wilden de aan dit internationale netwerk verbonden kunstenaars de kunst een nieuwe toekomst geven. Het Stedelijk opende in 1962 zijn deuren voor de eerste museale presentatie van het internationale ZERO netwerk (Nul, 1962). Drie jaar later gaf het nogmaals de ruimte voor een uitgebreider overzicht (Nul, 1965); een tentoonstelling die door velen wordt gezien als een van de hoogtepunten in de geschiedenis van het netwerk. 

Voor meer informatie en toegangsprijzen : Website Stedelijk Museum

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger