Film: Angst Essen Seele Auf | 'Deutschland, In Transit'
Moderne Klassiekers November

Activiteit van externe partij

Datum: maandag 16 november 2015 om 22:00 uur
Locatie: Kriterion, Roetersstraat 170, Amsterdam
Informatie: 020 623 17 08
Toegang: 5 euro | gratis voor Cinevillepashouders
Film: Angst Essen Seele Auf |  'Deutschland, In Transit'
© Kriterion

Deze maand staat de maandagavond bij Filmtheater Kriterion in het teken van 'Deutschland, In Transit' met Duitse film die zich met maatschappelijke verandering en insluiting versus uitsluiting in Duitsland bezighoudt. In dit romantische drama van Rainer Werner Fassbinder wordt een vrouw op leeftijd verliefd op een tien jaar jongere gastarbeider. Maar dat is niet naar de zin van Emmi’s racistische schoonzoon, net als voor de onbegrijpende buitenwereld…

Sinds jaar en dag vertoont Filmtheater Kriterion iedere maandagavond Moderne Klassiekers: hoogtepuntenen onontdekte parels uit de filmgeschiedenis, ondergebracht in maandelijkse thema's.  Deze maand staat in het teken van 'Deutschland, In Transit'.

Dagelijks hoor je in Duitsland zorgwekkende nieuwsberichten over aanvallen op asielzoekerscentra en gewelddadige omgang met vluchtelingen. Tegelijkertijd spreekt men van de verwelkomende Duitse houding en de vrijwillige hulp die aan de landsgrenzen aan asielzoekers wordt gegeven. Demonstraties en tegendemonstraties zijn aan de orde van de dag. Deze observaties leggen de gespleten persoonlijkheid van het hedendaagse Duitsland bloot: enerzijds wil zij de eigen natie afbakenen en een Duitse identiteit definiëren, anderzijds is er de wil zich open te stellen voor anderen en vooral, voor zij die een nieuw thuis nodig hebben. Deze contrasterende perspectieven zijn niet gebonden aan Duitsland; de kwestie is in heel Europa te waarnemen. Hoe gaat men met deze veranderingen en groeiende druk op de vertrouwde maatschappij om?

Met de Moderne Klassiekers van november onderzoekt Kriterion op welke manier de Duitse cinema zich in deze problematiek heeft gemengd en daarmee een bepaald beeld van Duitsland heeft neergezet. 

Filmtitels november
Maandag 9 november | 22:00 uur: Herr Lehmann (Leander Haußman)
Maandag 16 november | 22:00 uur: Angst Essen Seele Auf (R.W. Fassbinder)
Maandag 23 november | 22:00 uur: Das Weiße Band (Michael Haneke) - 35 mm
Maandag 30 november | 22:00 uur: Gegen Die Wand (Fatih Akin) – 35 mm

Meer informatie 

 

Tags: film

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger