Verbod religieuze symbolen Berlijnse ambtenaren
Nieuwsflash

Achtergrond - 1 april 2004

(1 april 2004) Regeringsfracties SPD en PDS van de deelstaat Berlijn hebben na maandenlange debatten besloten om binnenkort alle religieuze symbolen uit overheidsambten te weren. Vooral voor het onderwijs is dit van belang. In Duitsland zijn leraren in overheidsdienst. De nieuwe wet betekent niet alleen dat de hoofddoeken verboden zijn, maar ook de kruizen en keppeltjes. Berlijn is daarmee de eerste deelstaat waarin alle religies een gelijke behandeling krijgen.

Nieuwsflash

Het Bundesverfassungsgericht, de hoogste constitutionele rechtbank in Duitsland, heeft in september 2003, naar aanleiding van een klacht, die een islamitische lerares had ingediend, verklaard, dat de afzonderlijke deelstaten zelf wetten op moeten stellen over het al dan niet dragen van hoofddoeken in overheidsdienst. Sindsdien zijn alle deelstaten bezig wetten op te stellen. Door alle religieuze symbolen in overheidsdienst te verbieden wil de regering van Berlijn duidelijk maken, dat dit geen anti-islamitische maatregel betreft, maar dat de wet de neutraliteit van de staat moet onderstrepen. Ambtenaren "in het bereik van het rechtswezen, de rechtshandhaving, de rechtsvoltrekking of de politie" mogen geen "zichtbare" symbolen of kledingstukken dragen, "die voor de toeschouwer het toebehoren aan een bepaalde religieuze gemeenschap duidelijk maakt". Dit geldt in grote mate ook voor ambtenaren in het onderwijs.

De regeringspartij PDS was aanvankelijk tegen het verbieden van de hoofddoeken bij mensen in overheidsdienst, maar kan met het verbod voor álle religieuze symbolen leven. Uitgezonderd van de nieuwe wetgeving zijn echter het beroepsonderwijs, het volwassenenonderwijs, het religieonderwijs op scholen en kinderdagverblijven. Daar mogen leraren nog wel religieuze symbolen dragen, mits de schoolleiding daarmee akkoord gaat. Vooral het feit dat de symbolen niet op de kinderdagverblijven verboden worden, stoot oppositiepartijen FDP en Die Grünen en de Turkse Bond voor het hoofd. Juist dáár is, volgens hen, beïnvloeding het grootst. De CDU wil een verbod op religieuze tekens en symbolen in de complete openbare dienst. De partij had echter wel kritiek op het feit dat ook het christelijke kruis en het joodse keppeltje worden verboden.

Berlijn is niet de eerste deelstaat waar een verbod op hoofddoeken gaat gelden. Eerden gingen Baden-Württemberg, Beieren, Hessen, het Saarland en Nedersaksen Berlijn voor. In die deelstaten zijn christelijke en joodse symbolen echter niet verboden. De wet in Berlijn gaat deze zomer van kracht.

Die Welt
Berlin will religiöse Symbole für Beamte verbieten

Die Tageszeitung
Kopftuch muß gehen - PDS bleibt

ZDF - Heute
Berlin: Keine religiösen Symbole im Staatsdienst

Zie Actueel - Nieuwsflash
Uitspraak hoofddoek doet stof uitwaaien

Neutraliteitsplicht of vrijheid van religie?

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger