Hartz komt ervan af met een geldboete
Nieuws

Achtergrond - 18 januari 2007

(18 januari 2007) Voormalig Volkswagen-topman Peter Hartz ontloopt een gevangenisstraf omdat zijn advocaat het op een akkoordje heeft gegooid met de aanklagers en de rechtbank. Hartz staat terecht voor de verduistering van 2,6 miljoen euro in een omkoopschandaal

.door de redactie

In ruil voor een volledige bekentenis komt Hartz, de naamgever van de hervormingswetten van de regering-Schröder niet in de gevangenis. Hij kan nu hooguit twee jaar voorwaardelijk krijgen en een geldboete.

Hartz liet zijn advocaat verklaren dat hij de volledige verantwoordelijkheid neemt voor de 2,6 miljoen euro, waarmee hij het hoofd van de ondernemingsraad Klaus Volkert omkocht. Volkert heeft, aldus de advocaat, midden jaren negentig bij Hartz aangeklopt omdat hij een loonsverhoging wilde. Vanwege de nogal nadrukkelijke wijze waarop Volkert meer geld eiste, aldus de verklaring, gaf Hartz hem in de jaren daarna meerdere bonussen van in totaal zo'n 2 miljoen euro. Volkerts geliefde ontving 400 duizend euro en zo'n 200 duizend euro ging op aan sieraden, maatpakken en dat wat in de Duitse pers "lustreizen" wordt genoemd.

Hartz was zo gul ten opzichte van Volkert omdat hij hem binnen de boot wilde houden. Het bestuur van Volkswagen was niet bij het omkoopschandaal betrokken, aldus Hartz. Hij zegt alleen te hebben gehandeld.

De prostiueebezoeken van de leden van de ondernemingsraad en Hartz zelf worden niet in het proces betrokken. Ze staan niet in de aanklacht omdat de strafmaat daarvoor relatief laag ligt, aldus de aanklager.

Toen in de rechtszaal bekend werd dat Hartz geen gevangenisstraf krijgt, kostte het de aanwezige werklozen die moeten rondkomen van Hartz IV, de Duitse bijstand, moeite zich rustig te houden. "Hartz achter de tralies!" stond er op hun spanddoeken. Ook riepen ze "lomperik!" en "werkverrader!" naar hem toen hij de rechtszaal binnenliep.

Het oordeel van de rechtbank volgt op 25 januari.

Spiegel Online
Hartz kommt mit Bewährung davon

Heute.de
VW-Affäre: Offenbar zwei Jahre auf Bewährung

Sueddeutsche.de
Die Verfehlungen des Peter Hartz

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger