Naam Hartz in de ban
Nieuws

Achtergrond - 15 januari 2007

(15 januari 2007) De naam Hartz moet uit het politieke spraakgebruik verdwijnen. Er kleven volgens verschillende parlementsleden te veel negatieve connotaties aan de naamgever van Schröders hervormingswetten. Peter Hartz moet woensdag voor de rechter verschijnen voor zijn rol in het Volkswagen-schandaal.

Geld, macht, seks. Met die woorden verklaart de Frankfurter Allgemeine Zeitung Hartz’ gang naar de rechter. De vroegere personeelsdirecteur van Volkswagen heeft bekend in minstens 44 gevallen leden van de raad van toezicht van de autofabrikant te hebben omgekocht. Zeker 2,6 miljoen euro uit de bedrijfskas ging op aan bonussen, luxe reizen en prostitueebezoeken – nu en dan ook voor Hartz zelf.

Het in Wolfsburg gevestigde Volkswagen is naamgever van het ‘Wolfsburgse harmoniemodel’, een bestuursvorm met een grote mate van inspraak voor werknemers. Zij maken, samen met vakbondvertegenwoordigers, de helft uit van de raad van toezicht, die controle uitoefent op het dagelijks bestuur. De keerzijde van dit model is dat zij zo relatief makkelijk onder druk kunnen worden gezet of worden omgekocht, zoals Volkswagen zelf aan het licht heeft gebracht. Peter Hartz riskeert er nu maximaal vijf jaar cel mee.

Het is een roemloze aftocht voor de man die in 2002 door de toenmalige bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) werd binnengehaald als adviseur ter hervorming van de arbeidsbemiddeling. De naar Hartz vernoemde commissie wist een belangrijke stempel te drukken op Schröders economische hervormingsbeleid, de zogenoemde Agenda 2010. Vooral de als Hartz IV bekend geworden wetten, die zorgden voor ingrijpende bezuinigingen in de werkloosheidsuitkering, veroorzaakten veel protesten en zijn altijd omstreden gebleven.

Vandaar dat parlementsleden van praktisch alle partijen in de rechtszaak tegen Peter Hartz aanleiding zien eens en voor altijd afscheid te nemen van de naam in de politiek. “Hartz is voorbij. De instrumenten van Hartz zijn praktisch volledig mislukt”, verklaarde een Bondsdaglid van de CDU. “De Hartz-wetten waren een typische enscenering van Schröder. Nu Hartz is verworden tot Unperson, staan de wetten in een nog kwader daglicht”, zo viel een van zijn Grünen-collega's hem bij.

De arbeidsmarktexpert van de SPD in de Bondsdag Klaus Brandner brengt daar tegenin dat de naam Hartz niet van overheidswege kan worden uitgebannen. De Hartz-wetten worden namelijk alleen in de volksmond als zodanig genoemd. “En de politiek kan de bevolking toch niet voorschrijven hoe zij wetten moet gaan noemen.”

Een uitspraak in de zaak-Hartz wordt eind januari verwacht. Ook andere betrokken directieleden van Volkswagen moeten zich nog voor de rechter verantwoorden.

FAZ.NET
Geld, Macht, Sex
Kurzer Prozeß mit Peter Hartz

ZDFHeute.de
Den Namen Hartz am liebsten loswerden

Die Welt.de
Ein System vor Gericht

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger