Duits rookverbod in strijd met de grondwet
Nieuws

Achtergrond - 30 juli 2008

(30 juli 2008) Slecht nieuws voor anti-rokers in Duitsland: de rookverboden in Baden-Württemberg en Berlijn zijn in strijd met de grondwet. Dat oordeelde het Duitse constitutionele hof vandaag. De uitspraak heeft gevolgen voor heel Duitsland.

Foto: Losvizzeri, www.flickr.comDoor de uitspraak mag er in kleine kroegen in de deelstaten Berlijn en Baden-Württemberg weer gerookt worden. Ook het rookverbod voor discotheken wordt tijdelijk in de koelkast gezet.

Het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe kwam tot zijn oordeel nadat twee kroegbazen uit Berlijn en Tübingen evenals de eigenaar van een discotheek in Heilbronn een aanklacht tegen het rookverbod hadden ingediend. Zij noemden het verbod een inbreuk op hun beroepsvrijheid en eigendom.

De deelstaten moeten nu voor het einde van 2009 een nieuwe regeling treffen voor het roken in de horeca. Tot die tijd blijven de huidige verboden van kracht, zij het dat in kleine kroegen en discotheken nu weer een sigaret mag worden opgestoken.

Volgens de oude verboden was roken in cafés alleen toegestaan in aparte ruimtes. Maar omdat veel kleine cafés slechts uit één enkele ruimte bestaan, werden ze gedwongen om rookvrij te blijven. Het constitutionele hof achtte dat een schending van de beroepsvrijheid van de kleine gastronomie.

De uitspraak van het Bundesverfassungsgericht was echter niet zo eenduidig als hij zich op het eerste gezicht laat aanzien. Het hof toonde zich een voorstander van een “strikt, absoluut rookverbod”. “De bescherming van de bevolking tegen gevaren voor de gezondheid is een uitzonderlijk belangrijk gemeenschapsgoed”, aldus Hans-Jürgen Papier, de president van het constitutionele hof.

Maar aangezien de deelstaten ervoor hebben gekozen om in een aantal gevallen uitzonderingen toe te staan, zoals voor kroegen met een aparte rookruimte, is er naar het oordeel van het hof sprake van ongeoorloofde benadeling van kleinere etablissementen.

In veertien van de zestien Duitse deelstaten geldt sinds 1 januari van dit jaar een rookverbod. Thüringen en Noordrijn-Westfalen voegden zich deze maand bij dat gezelschap.

Hoewel de rookverboden in geen enkele deelstaat exact hetzelfde zijn, komen ze in grote lijnen overeen met die van Berlijn en Baden-Württemberg. Dat betekent dat ook de overige deelstaten met nieuwe regelingen zullen moeten komen. In een aantal deelstaten zijn de rookverboden na gerechtelijke uitspraken al versoepeld.

Spiegel/FAZ/Heute.de

Afbeelding:

Losvizzero, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger