Film: Sloop van het Palast der Republik in Berlijn
Der Palast der Republik der DDR. Eine demokratische Entscheidung

Activiteit van externe partij

Datum: donderdag 2 december 2010 om 19:00 uur
Locatie: Goethe-Institut,Westersingel 9, Rotterdam
Informatie: Duits gesproken met Engelse ondertiteling
Toegang: € 5,- / met korting € 3,-

2008, 79 min., regie: Nic Nagel

Eigenlijk is alles allang beslist. Het Palast der Republik, ooit uithangbord van de DDR, wordt afgebroken. Op die plaats moet het Berliner Stadtschloss worden herbouwd dat de SED in 1950 liet opblazen. Maar kort voordat de bulldozers gaan rollen, vormt zich een snel groeiende groep, de ,Bündnis für den Palast', van kunstenaars, studenten en reclamemensen, die alles in het werk stellen om het van zijn interieur ontdane Palast voor culturele doeleinden te behouden. Maar de tijden van kraakacties en straatgevechten zijn voorbij. De Verein für das Berliner Schloss e.V. heeft het Bondsdagbesluit om te gaan slopen doorgedreven. De Bündnis wil dit besluit laten opschorten.

In het getouwtrek om het Palast en het uitstel van de sloop voeren de hoofdpersonen een felle politieke discussie: de generatie van de bouw van de Muur staat tegenover de generatie van de hereniging en ieder gebruikt de geschiedenis op zijn manier. Maar Karl Marx wist al: ,De geschiedenis herhaalt zich – eerst als tragedie, dan als farce.'

Filmmaakster Nic Nagel woont sinds 2001 in Berlijn en studeerde in de jaren negentig aan de Filmakademie Baden-Württemberg.

Meer informatie:
Goethe-Institut
Nic Nagel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger