Lezing: Joachim Gauck
“Winter im Sommer – Frühling im Herbst“

Activiteit van externe partij

Datum: donderdag 16 december 2010 om 18:30 uur
Locatie: Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland, Groot Hertoginnelaan 18-20, Den Haag
Informatie: Voertaal is Duits. Aanmelden vóór 11 december: info@genootschapnederlandduitsland.nl of 020 6191832
Toegang: gratis

Naar aanleiding van zijn 70ste verjaardag heeft Joachim Gauck, de geëngageerde tegenstander van het DDR-regime tijdens de vreedzame revolutie en de vooraanstaande protagonist in het proces van de Duitse hereniging, in zijn functie als “Bundesbeauftragter für die Stasi-Unterlagen”, zijn memoires geschreven.

Joachim Gauck (1940) is opgegroeid in een dorp aan de kust van de Oostzee. Een traumatisch gebeurtenis was de arrestatie van zijn vader, die pas in 1955 uit een kamp in Siberië vrijgelaten werd. Gauck studeerde theologie in Rostock en werd predikant. Hij distantieerde zich van het regime en werd tot een leidende persoonlijkheid tijdens de omwentelingen in 1989. Na de val van de muur nam Gauck politieke verantwoordelijkheid op zich, werd afgevaardigde in het eerste vrij gekozen parlement van de DDR en tot 2000 de eerste “Bundesbeauftragter für die Unterlagen des Staatssicherheitsdienstes der ehemaligen DDR”, een ambt dat nog steeds “Gauck-Behörde” genoemd wordt. De strijd tegen het vergeten en verdringen bleef als spreker en commentator ook later zijn belangrijkste thema.

Gespreksleiding: Beatrice de Graaf, associate professor aan het Centre for Terrorism en Counterterrorism van Campus Den Haag van de Universiteit Leiden.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger