Leni Riefenstahl
Historisch Café

Activiteit van externe partij

Datum: dinsdag 27 november 2007
Locatie: Historisch Café

Historisch Café

Het Historisch Café organiseert in samenwerking met het Academisch-cultureel centrum Spui25 en Athenaeum Boekhandel een avond in het teken van Leni Riefenstahl (1902-2003).

20.00 - Willem Melching: "Leni Riefenstahl maakte hele slechte propaganda"
Gesprek met historicus Willem Melching over de vraag waarom Nazi-propaganda steevast geassociëerd wordt met Leni Riefenstahl. Melching is van mening dat Riefenstahls's werk als propaganda enorm tekortschiet - zó erg zelfs, dat het absoluut niet werkte. Willem Melching is als historicus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en auteur van de boeken 'Van het socialisme, de dingen die voorbij gaan. Een geschiedenis van de DDR'.

20.30 - Catherine Somzé: "Waarom is juist Riefenstahl nog steeds zo'n omstreden figuur, en haar 'collega's' niet?"
Gesprek met kunsthistorica en mediacritica Catherine Somzé over de vraag waarom van alle artiesten en kunstenaars uit Nazi-Duitsland juist Leni Riefenstahl nog steeds zo'n controversieel figuur is. Somzé legt momenteel de laatste hand aan een boek over Riefenstahl onder de titel Who's afraid of Leni Riefenstahl?. Ze ziet een antwoord in de paradoxale en beangstigende combinatie van nationaal-socialisme en kunst: terwijl we kunst doorgaans associëren met verlichting, vrijheid en democratie, roept de term nationaal-socialisme hele andere, tegenstrijdige associatiesboek.

21.00 - Frank van Vree: "Het werk van Riefenstahl is de filmische uitdrukking van de totalitaire wereldbeschouwing en haar stijl werkt door tot in de vezels van de huidige visuele cultuur"
Gesprek met Frank van Vree over de rol van film in propaganda aan de hand van de films van Riefenstahl. Van Vree beschouwt haar werk als perfecte uitdrukking van de wereldbeschouwing van het nationaal-socialisme, en zal tevens spreken over de betekenis van Riefenstahl voor de visuele cultuur tot op de dag van vandaag. Hoe valt een publiek te manipuleren met film? Welke trucs gebruikte Leni Riefenstahl? Frank van Vree (1954) is sinds 2001 hoogleraar Journalistiek en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.

22.00 - Einde

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger