Film: Herta Müller - Het alfabet van de angst
Aansluitend: Q&A met John Albert Jansen en Anna Seidl

Activiteit van externe partij

Datum: donderdag 15 oktober 2015 om 19:30 uur
Locatie: Goethe-Institut, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: taal documentaire: Duits/Roemeens met Nederlandse ondertitels; voertaal gesprek: Duits
Toegang: toegang: € 5,00 | met korting: € 3,00 | studenten: gratis
Film: Herta Müller - Het alfabet van de angst
© Goethe Institut Amsterdam

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de Duitstalige minderheid het in het communistisch geworden Roemenië zwaar te verduren. Herta Müller (1953) is zo'n 'Rumänendeutsche'. Het Goethe Institut vertoont de film 'Het alfabet van de angst' waarin zij vertelt over haar jeugd en de onderdrukking onder Ceaușescu. Daarna volgt een gesprek met de regisseur.

De Roemeens-Duitse Herta Müller (1953) ontving in 2009 de Nobelprijs voor Literatuur. Müllers ouders waren Duitstalige Roemenen. Haar vader diende tijdens de Tweede Wereldoorlog in de SS. Haar moeder zat na de oorlog vijf jaar in een werkkamp in de Sovjet-Unie. Haar eigen studietijd en leven als volwassene werd gedomineerd door de repressie van het regime van Ceausescu en de voortdurende verhoren en manipulaties door de Securitate. Leven in een dictatuur is het thema van haar werk en de angsten en trauma’s die daar uit voortvloeien bepalen haar leven nog sterk. Als Herta Müller niet aan een roman werkt, maakt ze collagegedichten. De verbijstering en de angst die haar prozawerk kenmerkt, zitten ook hier overal verstopt.

De film 'Het alfabet van de angst' is een reis naar de bronnen van haar werk, naar de doodsangst en naar de levenshonger die in al haar teksten liggen opgesloten. Een film over een leven in angst met de literatuur als wapen. Hoewel Herta zich na de Nobelprijs uit het openbare leven terugtrok, kreeg de Nederlandse journalist en documentairemaker John Albert Jansen toestemming om haar thuis in Berlijn te filmen. Anna Seidl is docente Duitse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.

NL 2015, 55 min., regie: John Albert Jansen

Voor tickets en info, zie de websites van Oogland Filmproducties over 'Het alfabet van de angst' en het Goethe Institut Amsterdam

Tags: film, communisme

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger