Dag van de Duitse taal
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam |
|
---|---|
Datum: | donderdag 21 april 2016 tot 23:30 uur |
Locatie: | landelijk |
Informatie: | Meer informatie via machmit.nl |
Onderwijs en bedrijfsleven vragen op donderdag 21 april 2016 voor het vijfde jaar op rij aandacht voor de taal van ons grootste buurland tijdens de Dag van de Duitse taal. Deze feestelijke actiedag blijkt na vijf jaar nog altijd pure noodzaak te zijn.
Ondanks de toenemende aandacht voor het belang van Duitse taalkennis – zeker in de grensstreek – komt meertaligheid in het Nederlandse onderwijs steeds verder in het gedrang. In het onlangs gepresenteerde eindadvies van het Platform Onderwijs2032 is het verplicht leren van een tweede vreemde taal volledig komen te vervallen. Dit is niet alleen in strijd met de EU-richtlijnen over het vreemdetalenonderwijs, maar kan er gezien het toenemende tekort aan docenten Duits ook snel toe leiden dat scholen het vak Duits in het geheel zullen schrappen. Een onwenselijke situatie, die bovendien zeer nadelig is voor de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven. Op de Dag van de Duitse taal wordt daarom ook dit jaar op diverse manieren aandacht gevraagd voor het belang van Duitse taalkennis.
Ruim 200 Nederlandse scholen en universiteiten hebben al eigen activiteiten aangekondigd om Duitsland en de Duitse taal op 21 april in de schijnwerpers te zetten.
Ook het DIA organiseert verschillende acties:
- Je kunt via de Facebook-pagina van het instituut 2 kaarten winnen voor 'B-Movie: Lust&Sound in West-Berlin 1979-1989'. De winnaar wordt op de Dag van de Duitse taal bekend gemaakt
- De Duitslanddesk publiceert een artikel op hun website www.studereninduitsland.nl met daarin 10 tips om online Duitse te leren/oefenen via filmpjes, podcasts, oefeningen of apps. Natuurlijk inclusief veel links naar specifieke websites. Handig voor de voorbereiding op een studie- of onderzoeksverblijf in Duitsland of juist om je Duits juist op peil te houden.
- Via de social media van de Duitslanddesk (Facebook, Twitter en LinkedIn) krijgen volgers de uitdaging het dichtstbijzijnde Duitse boek te pakken, een bepaalde pagina open te slaan en de eerste zin te posten. Vervolgens kan er via likes gestemd worden welk citaat het leukst/grappigst/mooist is en diegene met de meeste likes wint een mooie prijs.
- De Duitslanddesk heeft ten slotte ook een quiz ontwikkeld om de kennis van de Duits taal testen met valse vrienden, Zungenbrecher en woordraadsels.
- De redactie van het Duitslandweb vraagt via social media weer aan alle volgers om zijn of haar Duitse lievelingswoord op te sturen. Dit resulteerde al in eerdere jaren in een lijst met grappige, mooie en opmerkelijke Duitse woorden.
Actiegroep Duits
De Dag van de Duitse taal werd in 2012 in het leven geroepen door de Actiegroep Duits, een samenwerkingsverband van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK), het Goethe-Institut Niederlande en de Duitse Ambassade in Den Haag. Met de Dag van de Duitse taal en de bijbehorende publiciteitscampagne ‘Mach mit!’ vestigen de vier organisaties de aandacht op het belang van Duitse taalkennis voor het Nederlandse bedrijfsleven en de culturele relaties met de oosterburen.