Graduiertenkolleg: (Geschichts-) Wissenschaft und Politik im 20. Jahrhundert
Selbstbilder, Interventionsstrategien, Konsequenzen
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam |
|
---|---|
Datum: | vrijdag 28 oktober 2016 om 10:00 uur |
Locatie: | UvA Universiteitsbibliotheek, Potgieterzaal, Singel 425, Amsterdam |
Informatie: | Voor vragen en aanmelding kunt u contact opnemen met dr. Christina Morina: c.morina@uva.nl of 020-525 5396 |
Dit Graduiertenkolleg richt zich op de vraag hoe heden en verleden met elkaar samenhangen in het leven van historici. De focus ligt daarbij op de Eerste Wereldoorlog en de val van de Muur.
In 1989 schreef de Duitse historicus Eberhard Jäckel in een necrologie van zijn leermeester Andreas Hillgruber dat historici in de keuzes van hun werk de omstandigheden in hun eigen leven vaker laten meewegen dan andere wetenschappers. Als ervaringswetenschap komt de geschiedenis zowel voort uit persoonlijke drijfveren als uit de politieke omstandigheden waarin de auteur verkeert. In vrijwel elk historisch werk is immers ook het heden af te lezen. Zijn historici als experts van het verleden daarom gevangen in het heden?
In dit Graduiertenkolleg wordt de vraag naar relaties tussen heden en verleden in het leven van historici verder uitgewerkt. Daarbij wordt steeds de samenhang tussen wetenschap en politiek belicht met aandacht voor zelfbeeld, habitus, historiografie, onderzoeksmethodes en narratieven van historici in Duitsland en Nederland. De focus ligt daarbij op de Eerste Wereldoorlog en de val van de Muur.
De beroemde Bielefelder emeritus hoogleraar Jürgen Kocka spreekt over zijn werk voor de commissie die na 1989 verantwoordelijk was voor de “Abwicklung” van de door de SED-dictatuur in de DDR sterk gecompromitteerd geschiedwetenschap. Ter afsluiting is er een boeklaunch van het door Franka Maubach en Christina Morina uitgegeven boek over contemporaine historici in het gedeelde Duitsland.
Programma:
10-11 uur Auftakt:
Gesprek met Jürgen Kocka (Berlin): Wissenschaft, Politik und Moral am Beispiel der „Abwicklung“ der DDR-Historiker nach 1989
Gespreksleiding: Krijn Thijs en Christina Morina (DIA)
11:30-13 uur Projecten, deel 1:
Katharina Manteufel (Leiden): Adolf von Harnack und seine Schüler: Wissenschaft als Familienbetrieb 1870-1930
Thijs Bogers (Amsterdam): Friedrich Meinecke and the promise of democracy. A reevaluation of Meinecke's political thought throughout the First World War
Commentaar: Jürgen Kocka (Berlin)
14-15:30 uur Projecten deel 2:
Boudewijn Smits (Groningen): Lou de Jong: Historian with a mission
Annette Leo (Berlijn): Zwei Arten, den Holocaust zu erzählen: Hans Mommsen und Kurt Pätzold
Commentaar: Dienke Hondius (Amsterdam)
Boeklaunch & Borrel
Aansluitend aan de bijeenkomst vindt de boekpresentatie Das 20. Jahrhundert erzählen van Franka Maubach en Christina Morina plaats.
Verdere informatie