Boekpresentatie: Das 20. Jahrhundert erzählen
Zeiterfahrung und Zeiterforschung im geteilten Deutschland

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: vrijdag 28 oktober 2016 om 16:00 uur
Locatie: UB UvA, Potgieterzaal, Singel 421-427, Amsterdam
Informatie: Aanmelden en informatie via dr. Christina Morina: c.morina@uva.nl of 020-525 5396
Boekpresentatie: Das 20. Jahrhundert erzählen
© Wallstein Verlag

Het boek 'Das 20. Jahrhundert erzählen' laat zien welke factoren van grote invloed waren op de wijze waarop de Duitse geschiedschrijving zich na 1945 ontwikkelde. 

De moderne Duitse geschiedschrijving werd diep gevormd door de Koude Oorlog. Oost- en West-Duitse historici waren decennialang van elkaar gescheiden en voerden bittere ideologische Auseinandersetzungen. Precies om die reden hielden ze elkaars werk toch ook steeds goed in de gaten. En aan beide kanten van het IJzeren Gordijn schreven Zeithistoriker over gebeurtenissen die ze in de eerste helft van de eeuw nog zelf hadden meegemaakt: oorlogen, revoluties en de ineenstorting van politieke systemen. Het boek 'Das 20. Jahrhundert erzählen' laat zien dat deze biografische ervaringen en de voortdurende blik over De Muur van grote invloed waren op de wijze waarop de Duitse geschiedschrijving zich na 1945 ontwikkelde. Is de vraag naar de persoonlijke zijde van de wetenschap eenmaal gesteld, dan kom je onder Duitse historici talloze varianten tegen: van grensoverschrijdende oost-west-contacten tot stiekeme receptie, van historici aan het front tot historici bij de Stasi, van beladen stiltes tot thematische obsessies. En vaak genoeg leidde de persoonlijke betrokkenheid van onderzoekers ook tot hoge productiviteit, vasthoudendheid en academische kwaliteit.

In negen hoofdstukken belichten de auteurs, onder wie DIA-medewerkers Christina Morina en Krijn Thijs, dit wisselspel tussen biografische Zeiterfahrung en academische Zeiterforschung. Het boek toont eens te meer dat geschiedschrijving ook in haar wetenschappelijke vorm mensenwerk blijft, gekleurd door eigentijdse ervaringen en levensvragen.

De publicatie is het resultaat van een door de Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) gefinancierd en door Franka Maubach (Jena) en Christina Morina (Amsterdam) geleid onderzoeksproject.

Voorafgaand aan de boekpresentatie vindt het Graduiertenkolleg (Geschichts-) Wissenschaft und Politik im 20. Jahrhundert plaats.

Het boek bestellen.

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger