Op weg naar een nieuwe herinneringscultuur?
Festival 'Duitsland 2030'

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: woensdag 16 juni 2021 om 16:00 uur tot 17:15 uur
Locatie: Online via YouTube; live vanuit de Tolhuistuin in Amsterdam
Informatie: Voertaal: Nederlands
Toegang: Vrije toegang, wel graag aanmelden via aanmeldingen-dia@uva.nl

Het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust staat voor nieuwe uitdagingen: tijdgenoten verdwijnen, het antisemitisme groeit. Hoe veranderen de Nederlandse en Duitse herinneringscultuur voor deze achtergrond? Welke rol speelt hierbij de discussie over diversiteit en het koloniale verleden? En wat kunnen wij leren uit de geschiedenis voor een (gezamenlijke) toekomst – en voor het bestrijden van antisemitisme en racisme in een breder perspectief? Hierover spreekt historicus Krijn Thijs (DIA) met Hetty Berg, directeur van het Joods Museum in Berlijn en Yra van Dijk, hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Met een voordracht van dichter en schrijver Jaap Robben.

** De livestream is via deze link live te volgen: https://youtu.be/CiZhy9tCBbE **

Deze bijeenkomst maakt deel uit van het online-festival Duitsland 2030 in het kader van het 25-jarige jubileum van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). 

Over de sprekers:

Hetty Berg is sinds april 2020 directeur van het Jüdische Museum Berlin. Daarvoor was zij manager museale zaken en hoofdconservator van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam. In de loop van haar 30-jarige carrière als curator creëerde ze meer dan 30 tijdelijke tentoonstellingen en hield ze toezicht op de creatie en uitvoering van vijf permanente tentoonstellingen. Haar werk en onderzoek richt zich op cultuurgeschiedenis, Joodse performance, Joden in Nederland en museumstudies. 

Yra van Dijk is als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Leiden. Zij richt zich op het verband tussen literatuur, herinnering en media. Op dit moment werkt ze aan een studie over post-koloniale herinnering in Nederlands-Caribische literatuur. In 2018 publiceerde ze een veelgeprezen monografie over het oeuvre van de Duits-Nederlandse auteur Arnon Grunberg in het licht van het Shoah-geheugen en trauma van de tweede generatie.

Jaap Robben is dichter en auteur. Sinds 2004 publiceert hij poëzie, romans, artikelen, jeugdboeken en vertalingen. Ook schreef hij meermaals voor het theater. Zijn werk werd veelvuldig bekroond, zijn romans worden verfilmd en zijn werk verschijnt inmiddels in vijftien talen. In 2019 verscheen zijn boek 'Een mensenleven geleden. In het voetspoor van de bevrijding'.

Krijn Thijs is historicus en wetenschappelijk medewerker bij het DIA. Hij doet onderzoek naar de moderne geschiedenis van Duitsland en Nederland, met bijzondere belangstelling voor transfer en conflict, voor historiografie en herinnering en voor het contemporaine Berlijn.

Aanmelden voor de livestream kan via aanmeldingen-dia@uva.nl. Je ontvangt dan alle livestream-links, exclusieve achtergrondinformatie en acties. 

Tijdens de online-bijeenkomst is het mogelijk om vragen via de chat of via een mail aan dia@uva.nl te stellen.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger