Agenda
Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van andere organisaties. Deze weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs het perspectief van het DIA.
Agenda in 2016:
Een avond over Hans Fallada

Een avond met biografe en vertaalster Anne Folkertsma die vertelt over de persoon Hans Fallada, zijn werk en het tot stand komen van de biografie die zij over hem schreef. Sopraan Elisa Roep zingt, begeleid door gitarist/componist Kees Arntzen, liederen van Kurt Tucholsky.
Lees meer
Collegereeks Duitse hedendaagse literatuur (deel I)

Wie zijn dé Duitse schrijvers van het moment en wat vertellen zij ons over hun land? Op welke wijze hebben historische en culturele ontwikkelingen van de afgelopen decennia hun invloed op Duitse literatuur? Hoe wordt Duitsland neergezet in literatuur van kritische schrijvers als Günter Grass, Christa Wolf en Uwe Timm? Drie experts op het gebied van Duitse literatuur geven in drie colleges een overzicht.
Lees meer
Film: Wer, wenn nicht wir [Amsterdam]

Het Goethe-Institut Amsterdam vertoont de film Wer wenn nicht wir, dat gaat over het begin van het Duitse terrorisme, verhalen over een grote gestrande liefde, vernietiging en zelfvernietiging.
Lees meer
Lezing Margriet Brandsma over Duitsland (Leiderdorp)

Margriet Brandsma, jarenlang correspondente voor de NOS in Duitsland geweest, staat in haar lezing stil bij het 'nieuwe' Duitsland, het Duitsland dat na de hereniging is ontstaan. Ook kijkt ze naar de manier waarop de Duitsers tegenwoordig omgaan met hun verleden.
Lees meer
Documentaire: Der Kick [Amsterdam]

In het Goethe-Institut Amsterdam wordt de documentaire Kick vertoond. In de nacht van 13 juli 2002 mishandelden en vermoordden de broers Marco en Marcel Schönfeld en hun kennis Sebastian Fink de 16-jarige Marinus Schöberl. Op basis van uitvoerig onderzoek heeft de documentairemaker Andres Veiel een toneelstuk over de gebeurtenis in de Uckermark geschreven; de verfilming berust op het gelijknamige stuk.
Lees meer
Documentaire: Die Spielwütigen [Amsterdam]

De documentaire Die Spielwütigen, die in het Goethe-Institut Amsterdam gedraaid wordt, observeert vier toneelstudenten tijdens hun opleiding aan de gerenommeerde toneelschool Ernst Busch in Berlijn. Ze zijn heel verschillend qua leven, mentaliteit en sociaal gedrag, maar delen het enthousiasme voor toneel. Ze sluiten hun studie succesvol af en we volgen ze nog tijdens hun eerste professionele ervaringen.
Lees meer
Tentoonstelling: Uit de mouw geschud - Kinderen laten hun eigen boeken zien

In het kader van de Boekenweek presenteert het Goethe-Institut in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam de mooiste uitkomsten van de boek- en illustratieworkshop voor kinderen. Tijdens de vierdaagse workshop onder leiding van de Duits-Franse grafisch ontwerpster Anaïs Edely hebben de kinderen geschreven, getekend en geïllustreerd om uiteindelijk hun eigen boek te maken.
Lees meer
Gesprek: De wereld veranderen – maar hoe? Met schrijvers Jonas Lüscher en Britta Böhler

Schrijvers zijn de antennes van onze samenleving. Juist vanwege hun bijzondere positie aan de rand, zetten zij vraagtekens bij hedendaagse ontwikkelingen in Europa. Literatuurcriticus en programmamaker Margot Dijkgraaf ondervraagt voor de OBA twaalf van de beste Europese schrijvers over onderwerpen die ons bezighouden. Vanuit de OBA in Amsterdam gaat de dialoog van start met auteurs uit Parijs, Madrid, München, Dublin, Stockholm en andere Europese steden.
Lees meer
Museumnacht 010: Van poëtische momenten tot actie

Ruim dertig Rotterdamse musea en culturele instellingen openen hun deuren tijdens Museumnacht010. Het Rotterdamse performance platform PAE organiseert in het Goethe-Institut Rotterdam een avond met performances door kunstenaars uit Duitsland en Nederland.
Lees meer
Wouter Meijer in gesprek met Michèle de Waard

Donderdag 3 maart gaat Wouter Meijer in het Goethe-Institut Amsterdam in gesprek met Michèle de Waard. Meijer praat over zijn boek We kunnen niet allemaal Duitsers zijn.
Lees meer