Agenda
Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van andere organisaties. Deze weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs het perspectief van het DIA.
Agenda in januari:
Boekpresentatie | Moderate Modernity

De ineenstorting van de Weimarrepubliek is nog steeds een van de meest besproken onderwerpen in de moderne geschiedenis. Nu westerse democratieën wereldwijd onder druk staan door populisten en autoritaire regimes, is de vraag waarom de Weimarrepubliek faalde opnieuw urgent en relevant geworden. In zijn boek Moderate Modernity biedt Jochen Hung een nieuw perspectief op deze vraag. Op 11 januari spreekt hij met Moritz Föllmer en Mario Daniels hierover in Amsterdam.
Lees meer
Conferentie | Contested Institutions in Modern Germany History

In het begin van de 21e eeuw is het vertrouwen in instituties, zowel in Duitsland als elders, afgenomen. Regeringen, parlementen, politieke partijen, bureaucratieën, universiteiten, onderzoeksinstituten en andere staats- en niet-statelijke instellingen kregen allemaal te maken met vaak heftige kritiek. Waarom is dit gebeurd? En hoe structureel of systematisch is de afname van vertrouwen? Tijdens deze conferentie van het Platform Duitse Geschiedenis zullen we lopende onderzoeksprojecten over deze vragen bespreken.
Lees meer
Lezing & gesprek | Thomas Meinecke: Lookalikes

Thomas Meinecke is een van de meest relevante en gerenommeerde hedendaagse Duitstalige auteurs. In zijn roman Lookalikes treedt hij in de voetsporen van de Duitse 'etnopoet' Hubert Fichte in Salvador da Bahia, Brazilië, en in die van een groep dubbelgangers van beroemde popsterren in Düsseldorf. Op 15 januari is hij te gast aan de Universiteit Utrecht en leest hij voor uit de in 2024 te verschijnen Engelse vertaling van zijn boek.
Lees meer
Symposium | Nederland en de herinnering aan de Jodenvervolging

Ter gelegenheid van de verschijning van het boek Nederland en de herinnering aan de Jodenvervolging 1945-2024 van historicus Frank van Vree, werpen deskundigen tijdens dit minisymposium licht op de Nederlandse omgang met de meest pijnlijke en ingrijpende episode uit de moderne Europese geschiedenis: de vervolging en vernietiging van haar joodse burgers. Met Kathryn Brackney, Anne van Mourik, Abram de Zwaan en Krijn Thijs (DIA).
Lees meer
Literaturhaus | Lezing Henk Harbers: Thomas Mann: Der Zauberberg

In het literatuurcafé van het Literaturhaus Den Haag staat op 18 januari de succesvolle roman Der Zauberberg (1924) van Thomas Mann centraal. Deze roman heeft een eenvoudig plot: een jonge scheepsbouwingenieur uit Hamburg reist voor drie weken naar Davos om zijn zieke neef in een sanatorium te bezoeken, maar blijft daar zeven jaar tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Moderatie: Sabine Wolff.
Lees meer
Deutsches Kino | In einem Land, das es nicht mehr gibt (Delft)
Oost-Berlijn, 1989: de jonge Suzie wordt als model ontdekt en leert de sprankelende modescène van de DDR kennen, met luxemerk Exquisit en het legendarische magazine Sybille. Zij duikt in de creatieve subcultuur, wordt verliefd op de rebelse fotograaf Coyote en beleeft de vrijheid die ze altijd al wilde. Maar – voor welke prijs? Fascinerend coming of age-verhaal, gebaseerd op het leven van regisseur Aelrun Goette.
Lees meer
Boekpresentatie | De Duitse landen van Dirk de Boer

Bij deze boekpresentatie geeft Dirk de Boer een compleet overzicht van de geschiedenis van alle zelfstandige Duitssprekende gebieden, met al hun kenmerken en eigenaardigheden die tot op heden in de Duitse samenleving naar voren komen. Georganiseerd door de Duitse Ambassade Den Haag en het Genootschap Nederland Duitsland.
Lees meer
Deutsches Kino | In einem Land, das es nicht mehr gibt (Amsterdam)
Oost-Berlijn, 1989: de jonge Suzie wordt als model ontdekt en leert de sprankelende modescène van de DDR kennen, met luxemerk Exquisit en het legendarische magazine Sybille. Zij duikt in de creatieve subcultuur, wordt verliefd op de rebelse fotograaf Coyote en beleeft de vrijheid die ze altijd al wilde. Maar – voor welke prijs? Fascinerend coming of age-verhaal, gebaseerd op het leven van regisseur Aelrun Goette.
Lees meer
Theater | Pianostemmen

PIANOSTEMMEN gaat over het verleden van systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een onderbelicht verhaal over een onrecht dat nog steeds voortduurt. Oude vleugels en piano’s vertellen het verhaal hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald, en hoe hun huizen vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls.
Lees meer
Panel discussion | Disrupting Literature

De Nederlandse en Duitstalige literaire scènes hebben samen veel te vieren in 2024, want Nederland en Vlaanderen zijn eregasten op de Leipziger Buchmesse 2024. De culturele sector heeft echter ook te maken met dezelfde uitdagingen als de Nederlandse en Duitse samenleving in het algemeen. Dit evenement gaat in op de marginaliserende structuren die weerspiegeld worden in de uitgeverijsector en heeft als doel strategieën te identificeren en te delen om deze te doorbreken.
Lees meer