Agenda
Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van andere organisaties. Deze weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs het perspectief van het DIA.
Agenda in april:
Gesprek | Nederlands-Duitse cultuurdialogen: Hetty Berg & Sasha Waltz

Tijdens de Nederlands-Duitse cultuurdialogen brengen wij Nederlandse en Duitse kunstenaars en cultuurmakers bij elkaar om te spreken over hun werk en inspiratie, maar ook over het cultuurlandschap in beide landen. Welke thema’s houden cultureel Nederland en Duitsland bezig? Waar kunnen wij van de ander leren? In de eerste editie een dialoog tussen Hetty Berg, directeur van het Joods Museum in Berlijn, en Sasha Waltz, choreograaf en oprichter van het internationale dansgezelschap Sasha Waltz & Guests. Moderatie: Hanco Jürgens (DIA).
Lees meer
Meet the author | Behzad Karim Khani

Op 25 april verwelkomt het Goethe-Institut Niederlande Behzad Karim Khani, die zijn boek Hund, Wolf, Schakal zal presenteren. Het gesprek wordt geleid door Rebecca Dewald. In zijn spectaculaire debuut schrijft Behzad Karim Khani over de ingewikkelde lotgevallen van revolutionairen, kruimeldieven en messendieven, waarbij hij een geheel eigen geluid ontwikkelt waarin zowel de melancholie van Iraans proza als de hardheid van Afro-Amerikaanse rap doorklinken.
Lees meer
Deutsches Kino | Mein Sohn (Amsterdam)

Jason houdt van roekeloze avonturen. Als hij ernstig gewond raakt bij een ongeluk besluit zijn moeder Marlene om hem naar een speciale kliniek in Zwitserland te brengen. Tijdens de reis ernaartoe wordt pijnlijk duidelijk dat ze beiden het verleden nog niet hebben kunnen loslaten. Komisch drama met de bekende Duitse comédienne Anke Engelke.
Lees meer
Lezing | Victor Kal: Martin Buber - Ik en jij (1923)
-duitsland-instituut.jpg)
Op 30 april in Sijthoff Cultuur Leiden bespreekt Victor Kal, voormalig universitair hoofddocent Wijsbegeerte aan de UvA, de vrijheidsfilosofie van Martin Buber aan de hand van het boek 'Ik en jij' (1923). De stelling zal luiden: juist in communicatie met de wereld is er vrijheid, op voorwaarde dat dit in openheid plaatsvindt. Na de pauze begeleidt journalist Maarten Baanders een gesprek tussen de spreker en de aanwezigen.
Lees meer
Voorstelling | Het Achtste Leven (voor Brilka)

Het Achtste Leven (voor Brilka) is een grootse en epische muziektheatervoorstelling naar de gelijknamige roman van de Duits/Georgische schrijfster Nino Haratischwili. Een monumentaal familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu, verteld vanuit het perspectief van vrouwen uit deze verschillende generaties. Met live gezongen en gespeelde muziek: van Kaukasische en Slavische folkloristische liederen tot popnummers uit latere decennia.
Lees meer
Film | Kino Klub: Sonnenallee

Theaterregisseur Leander Haussmann laat in zijn humoristische filmdebuut zien hoe het is om in de jaren zeventig jong te zijn en op te groeien in Oost-Berlijn, in de Sonnenallee, met pop-art en popmuziek. De Sonnenallee is een 5 km lange straat in Berlijn, die werd doorsneden door de grens tussen Oost en West ten tijde van de Berlijnse Muur. Moderatie: Sabine Wolff.
Lees meer
Concert | Festival der Liebe

Op vrijdag 5 én zaterdag 6 april 2024 kunnen liefhebbers van Duitstalige muziek een ganz große show in Rotterdam Ahoy verwachten. Duitslandkenners Chantal Janzen en Jan Smit nemen je mee op een muzikale reis naar onze Oosterburen. Dat betekent: de grootste hits uit Duitsland en Oostenrijk, Schlagers, guilty pleasure meezingers en natuurlijk heerlijke evergreens.
Lees meer
Lezing | Booktalk met Benjamin Ziemann

Op woensdag 10 april spreekt Benjamin Ziemann (University of Sheffield) met Frans Willem Lantink (Universiteit Utrecht) in de Doelenzaal van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam over zijn boek Hitler's Personal Prisoner : The Life of Martin Niemöller, over het Duits protestantisme, het voortbestaan van antisemitisme, debatten over Duitse schuld en over het probleem van de herdenking van de Holocaust.
Lees meer
Auteursgesprek | Frank Nellen & Thomas Brussig

Twee auteurs, twee boeken: het ene boek speelt zich af eind jaren zeventig/ begin jaren tachtig in de Sonnenallee in Oost-Berlijn, het andere tijdens de langzaam uiteenvallende Sovjet-Unie, in wat nu Oekraïne is. Beide boeken vertellen over het leven en de realiteit van jonge mensen die opgroeien binnen een systeem dat niet meer bestaat. Op 11 april zijn de auteurs Frank Nellen & Thomas Brussig te gast in het Goethe-Institut Amsterdam om samen over hun boeken uit te wisselen.
Lees meer
Lezing | Thomas Brussig: Am kürzeren Ende der Sonnenallee

Na het vertonen van de film Sonnenallee op 4 april leest Thomas Brussig op 12 april In het literatuurcafé van het Literaturhaus Den Haag voor uit zijn succesvolle roman Am kürzeren Ende der Sonnenallee (1999). De Engelse versie van dit boek veroverde in 2023 de internationale bestsellerlijsten dankzij een enthousiast nawoord van Jonathan Franzen. Moderatie: Leo van Santen
Lees meer