Stasi-spion mag bij naam genoemd worden
Nieuws

Achtergrond - 23 april 2008

(23 april 2008) De oud-Stasi-spion 'IM Schubert' mag bij naam genoemd worden, zo oordeelde de rechtbank in Zwickau gisteren. De vroegere IM had een kort geding aangespannen tegen de bekendmaking van zijn naam in een tentoonstelling over de Stasi.

Afbeelding: Elmada, www.flickr.comEen juridisch precedent is met de gerechtelijke uitspraak vooralsnog echter niet geschapen. De rechtbank in het Saksische Zwickau wees het protest niet af om de vrijheid van meningsuiting te waarborgen, maar op formele gronden.

De vroegere Inoffizielle Mitarbeiter (IM) met de deknaam “Schubert” had namelijk de verkeerde aangeklaagd. In plaats van pastoor Edmund Käbisch, initiatiefnemer van de tentoonstelling, daagde hij de gemeente Reichenbach en een plaatselijke vereniging voor het gerecht. Die waren echter niet verantwoordelijk voor de tentoonstelling.

Of het recht op privacy van de spion belangrijker is dan de vrijheid van meningsuiting, liet de rechter in het midden. Daarvoor is een volwaardige rechtszaak nodig, oordeelde de rechter.

Stasi en de kerk

Steen des aanstoots voor IM Schubert is de tentoonstelling 'Christliches Handeln in der DDR', die onder andere in het Saksische plaatsje Reichenbach im Vogtland te zien is. In de expositie, die toont hoe de Stasi in de DDR kerkelijke groepen bespioneerde, worden de spionagepraktijken van Schubert uitgebreid gedocumenteerd.

Hangende het kort geding hielden de curatoren de stukken over de oud-spion noodgedwongen buiten de tentoonstelling. Nu mogen ze er alsnog in worden opgenomen.

Beroering

De zaak bracht de nodige opschudding teweeg. De plaatselijke CDU begon een inzamelingsactie om de initiatiefnemer van de expositie financieel te ondersteunen. Marianne Birthler, die de Stasi-archieven in Duitsland beheert, waarschuwde eerder voor de juridische consequenties mocht de ex-spion in het gelijk worden gesteld. Birthler is voorstander van het openbaar maken van de namen van voormalige Stasi-spionnen.

De advocaat van IM Schubert heeft al aangekondigd zich niet bij de uitspraak neer te zullen leggen. Het bekend maken van de naam bedreigt het levensonderhoud van zijn cliënt, aldus de advocaat. De advocaat vertegenwoordigt inmiddels ook twee andere voormalige Stasi-spionnen.

Die Welt/Spiegel Online/Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger