Kou uit de lucht tussen Merkel en Sarkozy
Nieuws

Achtergrond - 4 maart 2008

(4 maart 2008) Het geschil is bijgelegd. Na maandenlange strijd zijn Merkel en de Franse president Sarkozy het eens geworden over de vorming van een Middellandse Zee-Unie. De nieuwe Unie zal toch open staan voor alle 27 EU-lidstaten.

Sarkopoleon. Afbeelding: azrainman, www.flickr.comDe Middellandse Zee-Unie, het kindje van Sarkozy, zorgde de afgelopen maanden voor onenigheid tussen Berlijn en Parijs. Sarkozy wilde de Unie alleen toegankelijk maken voor de landen rond de Middellandse Zee, met Frankrijk als aandrijvende kracht.

Bondskanselier Merkel vreesde echter voor een Franse Alleingang en waarschuwde voor een tweedeling binnen de Europese Unie.

Fransen niet op de solotoer

Tijdens hun ontmoeting gisteren in Hannover bij de opening van de computerbeurs CeBIT kwamen Merkel en Sarkozy tot een compromis. De Middellandse Zee-Unie zal een project worden van de gehele EU.

Doel van de nieuwe Unie is het stroomlijnen van het Europese Middellandse Zee-beleid, vooral op het gebied van migratie, milieu, handel en het vredesproces in het Midden-Oosten. De Unie moet komende zomer worden opgericht tijdens een top in Parijs.

Geen vrienden

De relatie tussen Merkel en “hyperprésident” Sarkozy is al langer koeltjes. Vormden de twee tijdens de succesvolle Europese top in Berlijn vorig jaar juni nog een dynamisch duo, daarna verslechterde de verhouding in rap tempo. Behalve op de Franse plannen rond de Middellandse Zee-Unie uitte Merkel kritiek op het in haar ogen te protectionistische Franse industriebeleid.

Ook Sarkozy’s wens om de macht van de Europese Centrale Bank in te dammen, kan bij Merkel op weinig goedkeuring rekenen.

Verdere steen des aanstoots vormde Sarkozy’s triomfantelijke aankondiging, bij het startschot van het EU-voorzitterschap van Slovenië afgelopen januari, dat het Franse voorzitterschap in de tweede helft van 2008 de Europese Unie zowel een “immigratiebeleid, een defensiebeleid, een energiebeleid en een milieubeleid” zou opleveren. Die uitspraak werd in Berlijn opgevat als een sneer naar de resultaten van het Duitse EU-voorzitterschap van vorig jaar.

Een paar dagen geleden zegde Sarkozy nog op het laatste moment een geplande ontmoeting met Merkel af, officieel wegens een te drukke agenda, maar volgens insiders uit ergernis over Merkels weerstand tegen de Middellandse Zee-Unie. In andere Europese lidstaten werd zelfs al gerept van het afbrokkelen van de Frans-Duitse as.

Spiegel Online/Frankfurter Allgemeine/TAZ.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger