Duitsland wil niet meevechten in Z-Afghanistan
Nieuws

Achtergrond - 1 februari 2008

(1 februari 2008) Duitsland wil niet meevechten in Zuid-Afghanistan. Dat zegt de Duitse minister van Defensie Franz-Josef Jung (CDU). Hij reageert op een brandbrief van zijn Amerikaanse collega Gates, die meer Duitse inzet eist.

Een Duitse soldaat deelt paaseieren uit aan Afghaanse kinderen. Afbeelding: Bundeswehr, www.einsatz.bundeswehr.deHet Duitse leger blijft in het relatief rustige noorden van Afghanistan. "Wij moeten ons mandaat uitvoeren en voortzetten. Ik denk dat ons zwaartepunt in het noorden moet blijven liggen." Met die woorden verwees Franz-Josef Jung de brandbrief van de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates vanochtend naar de prullenbak. 

In de brief had Gates op ongebruikelijk scherpe toon Duitsland aangespoord zich niet langer te verstoppen in Noord-Afghanistan. Het Duitse leger moet als trouwe NAVO-bondgenoot meevechten in het zuiden.

Het Amerikaanse schrijven is volgens ingewijden op het Duitse ministerie van Defensie als een affront opgevat.

In totaal wil Gates ruim drieduizend man extra NAVO-troepen in Afghanistan, waarvan Duitsland een deel moet leveren. Gates wil Duitse parachutisten en extra helikopters aan het front.

Nieuw mandaat nodig

Om te kunnen voldoen aan het verzoek van de VS zou het Duitse parlement een nieuw mandaat moeten goedkeuren. Het huidige voorziet in maximaal 3500 Duitse manschappen in Afghanistan.

Of de Bondsdag een dergelijke stap überhaupt zou goedkeuren, geldt als op zijn minst als onzeker. De huidige missie is in het Duitse parlement al lange tijd hoogst omstreden, zowel binnen de regering als in de oppositie. Met name de weerstand tegen nevenoperatie Operation Enduring Freedom is groot, vanwege het hoge aantal burgerslachtoffers.

Complicerende factor is bovendien dat de Duitse troepen alleen mogen schieten uit zelfverdediging. Dat uitdrukkelijke voorbehoud heeft het Duitse parlement bedongen. Mochten Talibanstrijders zich samentrekken voor een aanval, dan moeten de Duitse soldaten hen ongemoeid laten tot ze daadwerkelijk de strijd beginnen.

Duitsland vecht wel in het noorden?

Toch schuift de Duitse positie een beetje op. Uitgerekend vorige maand maakte het Duitse ministerie van Defensie bekend een snelle strijdgroep samen te stellen. Die moet in Noord-Afghanistan de gevechtsopdracht van een Noorse eenheid overnemen.

De Noren hebben deze herfst verschillende malen aan offensieven tegen de Taliban deelgenomen. De verwachting is dat hun Duitse vervangers ook gaan vechten, al durft geen Duitse politicus dat openlijk te verkondigen.

Ook Canada zet druk op Duitsland

De druk op Duitsland neemt toe, en deze komt niet alleen van Amerikaanse zijde. Ook Canada wil dat Duitsland meer bijdraagt aan de NAVO-operatie in Afghanistan.

De Canadezen dreigen hun troepen uit Afghanistan terug te trekken als andere landen niet op de bres springen. Het Canadese leger verloor de afgelopen jaren bij gevechten al bijna tachtig soldaten.

Bij de NAVO-top aanstaande donderdag in de Litouwse hoofdstad Vilnius staat Afghanistan bovenaan de agenda. Verwacht wordt dat de Amerikanen en Canadezen minister Jung onder zware druk zullen zetten.

Spiegel/Sueddeutsche Zeitung/AFP/dpa

Aanbevolen door de redactie:

Merkel stellt sich gegen Forderung der USA (Sueddeutsche Zeitung)
Das böse Wort vom Kampfeinsatz (Sueddeutsche Zeitung)
Video: Kampfeinsatz für Bundeswehr (ZDF) 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger