Vertrek Bundeswehr uit Bosnië op til
Nieuws

Achtergrond - 30 oktober 2006

(30 oktober 2006) De Duitse minister van Defensie Franz Josef Jung (CDU) heeft een stapsgewijze terugtocht van het Duitse leger uit Bosnië aangekondigd. Daarmee wil de regering de overbelasting van de Bundeswehr tegengaan.

De Bundeswehr piept en kraakt onder de last van negenduizend soldaten die op dit moment over de hele wereld gelegerd zijn, van Afghanistan tot Congo. De druk is met name hoog onder gespecialiseerde legeronderdelen zoals geneeskundige troepen, de genie en het luchttransport. “We lopen op sommige gebieden tegen onze grenzen aan”, zei minister Jung dit weekend tegen de Duitse tv-zender ZDF.

Een stapsgewijze terugtrekking vanaf december van de bijna negenhonderd Duitse militairen uit Bosnië-Herzegovina is een welkome maatregel om de druk op het leger te verlichten, zei Jung. De situatie in Bosnië laat dit ook toe. Sinds het einde van de burgeroorlog in het gebied, nu zo’n elf jaar geleden, is het land voldoende gestabiliseerd. Politie-inzet uit (andere) Europese landen volstaat om de verdere wederopbouw van het land in goede banen te leiden, aldus Jung. Daar is het leger niet voor nodig.

Jungs voorganger op het ministerie van Defensie, de huidige SPD-fractievoorzitter Peter Struck, ging nog verder. Hij pleitte dit weekend in de Bild am Sonntag daarnaast voor de terugtrekking van het Duitse leger uit Kosovo. Daar zijn bijna drieduizend Bundeswehrsoldaten gelegerd, net zoveel als momenteel in Afghanistan.

De legertop heeft de voornemens van de regering met instemming begroet. Toch waren er ook hoge militairen met kritiek. Zij vrezen dat de situatie in het voormalige Joegoslavië niet zo ontspannen is als de regering denkt. Nieuwe onlusten in Bosnië sluiten zij niet uit. Tijdens verkiezingen begin oktober waren het nationalistische partijen van Serviërs, Kroaten en Moslims die overwinningen boekten, niet de gematigde krachten.   

De vrees voor overbelasting van het leger leverde de regering smalende reacties op van de oppositiepartijen FDP en Die Grünen. Hoe kan het bestaan dat een leger van in totaal 250 duizend man moeite heeft om negenduizend soldaten in het buitenland te onderhouden, vroegen de oppositiepartijen zich af. De Groenen hielden het op een typisch geval van grof mismanagement. De FDP noemde het “onbegrijpelijk” dat meer dan de helft van het totale aantal Bundeswehrsoldaten zich in Duitsland met opleiding bezig houdt.

Vorige week kondigde de regering een grotere internationale rol van het leger aan in een nieuw witboek, waarin de rol van de Bundeswehr de komende jaren is beschreven. In de toekomst moet het Duitse leger vijf grote buitenlandse missies tegelijkertijd kunnen onderhouden, met maximaal 14 duizend militairen. Daar is wel een ingrijpende herstructurering van het leger voor nodig. De Bundeswehr was tot nu toe in de eerste plaats voor de verdediging van het eigen grondgebied uitgerust.

FAZ.NET
Jung will Bundeswehr aus Bosnien abziehen      

Stern.de
Koalition fürchtet Überforderung

Tagesspiegel
Jung für Teilabzug der Bundeswehr

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger