Polen verzoent zich met expositie Vertriebenen
Nieuws

Achtergrond - 6 februari 2008

(6 februari 2008) Duitsland en Polen hebben een langlopend en pijnlijk geschil bijgelegd. Polen heeft zijn verzet opgegeven tegen het omstreden Zentrum für Vertreibung in Berlijn. Dat documenteert het lot van miljoenen uit Polen verdreven Duitsers in 1945.

Vluchtelingentrek in 1945. Afbeelding: DHM, www.dhm.de/lemoDe tentoonstelling is er nog niet, maar hij heeft de verhouding tussen Duitsland en Polen jarenlang verzuurd. Tot gisteren, toen de Poolse regering meldde het Zentrum für Vertreibung niet meer als belediging te beschouwen. Wel wijst Warschau een officiële Poolse deelname van het project van de hand. Poolse historici is het echter vrij om eraan bij te dragen.

Beide landen zien het project als een “open, historische dialoog, die de historische waarheid dient en misverstanden uit de wereld moet helpen.” “De Duitse-Poolse relatie is hier versterkt uitgekomen”, concludeerde de Duitse onderhandelaar, de staatsminister voor Cultuur Bernd Neumann (CDU) tevreden.

Aandacht voor “historische context”

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werden miljoenen Duitsers verdreven uit hun woongebieden in Oost-Pruisen en Silezië. Honderdduizenden vluchtelingen kwamen om. Beide streken liggen nu grotendeels in Polen.

Aandacht voor de Duitse vluchtelingen vinden vele Polen nog altijd verdacht. Het zou de Duitse schuld aan de Tweede Wereldoorlog relativeren. Met name de overkoepelende Bund der Vertriebenen (BdV) van CDU-bondsdaglid Erika Steinbach staat in kwade reuk als vermeend revanchistische club.  

Aan dergelijke sentimenten komt Duitsland tegemoet door in de tentoonstelling ruim aandacht te geven aan de “historische context” van de verdrijving. Daarnaast wil het centrum ook deportaties van de Poolse bevolking door de nazi's documenteren.

Nieuwe Poolse houding

De nieuwe politieke wind in Polen heeft niet in de laatste plaats bijgedragen aan de verzoening. Onder de vorige regering van de conservatieve broers Kaczynski voer Polen een populistische, anti-Duitse koers. Het Zentrum für Vertreibung werkte op de twee als een rode lap op een stier. Onder de nieuwe premier Donald Tusk bedrijft Polen echter een veel opener, op Europa en Duitsland gerichte politiek.

De tentoonstelling krijgt een plaats in de buurt van Postdamer Bahnhof in Berlijn.

Die Welt/Süddeutsche Zeitung

Aanbevolen door de redactie:

Flucht und Vertreibung op de website van het Deutsches Historisches Museum (DHM). Met videofragmenten.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger