Grass en zijn biograaf sussen ruzie
Nieuws

Achtergrond - 12 februari 2008

(12 februari 2008) Schrijver Günter Grass heeft een schikking getroffen met zijn biograaf Michael Jürgs. Jürgs betichtte Grass ervan zich tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig bij de Waffen-SS te hebben aangemeld. Grass zelf heeft dit steeds bestreden.

Afbeelding: www.amazon.deDeze week schikte Grass met de uitgever van Jürgs. Daarmee lijkt een nieuwe controverse rond het SS-verleden van Grass met een sisser af te lopen.

Eind vorig jaar leek een confrontatie tussen beide heren nog onvermijdelijk. Nadat Grass in zijn autobiografie 'Beim Häuten der Zwiebel' (2006) zijn SS-verleden opbiechtte, verscheen in oktober van 2007 een herdruk van Jürgs in 2002 uitgebrachte Grass-biografie. In deze herziene uitgave stelt Jürgs dat Grass zich vrijwillig bij de SS heeft aangemeld.

Vrijwillig bij de Waffen-SS?

Deze passage in Jürgs biografie wekte bij Grass grote ergernis. De schrijver had zich naar eigen zeggen weliswaar vrijwillig bij de Wehrmacht gemeld, maar echter nooit bij de Waffen-SS . Dat hij later als dienstplichtige werd opgeroepen om bij de Waffen-SS te dienen, had volgens Grass met zijn vrijwillige aanmelding bij de Wehrmacht niets te maken.

Ondanks protest van Grass bleven Jürgs en zijn uitgever achter de inhoud van de passage staan. Grass besloot een proces aan te spannen om op deze manier zijn naam publiekelijk te kunnen zuiveren. De getroffen schikking betekent dat dit proces nu van de baan is.

Conflict eindigt in schikking

Beide partijen zijn overeengekomen dat in een nieuwe druk van de biografie zal staan dat Grass geschreven heeft dat hij als zeventienjarige dienstplichtige voor de Waffen-SS opgeroepen is.

Grass heeft door deze schikking niet alleen bereikt dat in de nieuwe druk de passage over een vrijwillige aanmelding verdwijnt. De overeenkomst behelst ook een afspraak dat beide partijen zich niet verder in het openbaar zullen uitlaten over de kwestie. Hiermee is de rust voor Grass vooralsnog weergekeerd.

Spiegel Online/Die Welt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger