Ook Die Grünen schuiven op naar links
Nieuws

Achtergrond - 26 november 2007

(26 november 2007) In navolging van de SPD hebben ook Die Grünen een ruk naar links gemaakt. De partij laat een socialer gezicht zien en beweegt zich richting SPD en Die Linke. Het partijbestuur jubelt over een "nieuw begin".

Met enige vrees had het partijbestuur van de Grünen dit weekend het partijcongres in Neurenberg tegemoet gezien. In september kreeg de leiding van de Groenen op de bijzondere partijdag in Göttingen nog een pijnlijke reprimande van haar leden, over de Duitse inzet in Afghanistan.

Een blamage is het bestuur in Neurenberg bespaard gebleven. In een soepel geregisseerde vertoning wisten partijtop en basis een koers in te slaan waar iedereen tevreden mee kon zijn. Een linksere, sociale koers. De partij neemt duidelijk afstand van de jaren van rood-groen, maar ook weer niet te veel. Aan de fundamenten van Gerhard Schröders en Joschka Fischers hervormingen wil de partij niet tornen, wel wil ze de scherpe randjes eraf halen. 

Zo besloot het congres de uitkeringen voor langdurig werklozen te verhogen en op grote schaal investeren in sociale voorzieningen en onderwijs. Een idealistisch plan voor een gegarandeerd basisinkomen voor alle Duitsers, of ze nu werkloos zijn of een baan hebben, kreeg geen meerderheid vanwege de astronomische kosten. 

De Groenen willen niet langer louter een pacifistische ecopartij zijn en bewegen zich op meer terreinen, zoals binnenlandse veiligheid (tegen de ‘politiestaat’) en de economie (voor een grüne Martkwirtschaft). Partijvoorzitter Reinhard Bütikofer sprak van een “nieuw begin”.

Met het uitgesproken sociale programma heeft de partij de deur opengezet naar een mogelijk bondgenootschap met de SPD en de Linke, rood-rood-groen. Met het oog op de verkiezingen in 2009 geen slechte keuze omdat deze constellatie in de peilingen tegenover het burgerlijke blok CDU/CSU en FDP een (krappe) meerderheid bezit.

Vanuit het conservatieve kamp klinkt de kritiek dat de Grünen de partij van Lafontaine in linksheid proberen te overtreffen.

Op het vorige partijcongres in Göttingen had de pacifistische vleugel tot verdriet van de partijtop nog zijn tanden laten zien. De basis nam een motie aan die de beëindiging eiste van de door de Amerikanen geleide anti-terreuroperatie Enduring Freedom in Afghanistan. Bovendien wilden de leden - tegen de wens van het bestuur in - dat de Duitse Tornadostraaljagers uit het land werden teruggetrokken. Het uitgesproken pacifisme van de partij leek ten langen leste te hebben afgerekend met de erfenis van Realpolitiker Joschka Fischer, de groene politicus die de partij voor de oorlog in Kosovo won. “Je betaalt een hoge prijs als je de weg van illusies inslaat”, verzuchtte de oud-minister van Buitenlandse Zaken in een interview met Der Spiegel.

ZDF Heute
Grüner Parteitag ohne Verlierer

FAZ.net
Das geenterte Schiff nimmt Kurs nach links

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger