Duitsland populairste vakantieland van NL
Nieuws

Achtergrond - 22 november 2007

(22 november 2007) Duitsland was onder Nederlanders dit jaar de populairste vakantiebestemming. Het land heeft Frankrijk van de eerste plaats verstoten. Dat heeft het Nederlandse onderzoeksbureau NBTC-NIPO bekend gemaakt.

Ruim 8 procent van de Nederlandse vakantiegangers reisde dit jaar af naar Duitsland, in totaal ongeveer 2,9 miljoen mensen. In Frankrijk brachten 2,6 miljoen Nederlandsers hun vakantie door, zo’n 7,4 procent van het totaal. Het Sauerland, de Eifel en Berlijn zijn de top drie Duitse bestemmingen.

Wel is het zo dat Frankrijk Duitsland nog steeds overtreft waar het gaat om uitgaven en het aantal overnachtingen. Voor lange vakanties gaan Nederlanders naar Frankrijk, Duitsland is de uitverkoren bestemming voor een weekendje weg.

Het verbeterde imago van de Duitsers speelt een belangrijke rol in de stijging van het aantal vakanties, concludeert onderzoeker Kees van der Most van NBTC-NIPO. De herinnering aan de Tweede Wereldoorlog verdwijnt langzaam naar de achtergrond en de positieve kenmerken van Duitsland treden aan de oppervlakte. “De mensen zijn vriendelijk en de zaken zijn in Duitsland goed georganiseerd, Nederlanders waarderen dat.” Daarnaast spelen goedkope tarieven in bijvoorbeeld de horeca een rol, door de onderzoekers samengevat in de oer-Hollandse formule “een gunstige prijs-kwaliteitverhouding”.

Uitgedrukt in vakanties is de herwaardering van Duitsland al een tijdje aan de gang, concludeert Van der Most. “De afgelopen jaren bleef het aantal vakanties naar Duitsland geleidelijk stijgen. Dat Frankrijk van de troon is gestoten, komt voor ons niet als een verrassing.” Positieve gebeurtenissen als het wereldkampioenschap voetbal in 2006 hebben daar zeker aan bijgedragen. Van der Most: “Nederlanders zijn bezig Duitsland te herontdekken.”

Bekijk hier meer resultaten van het NBTC-NIPO-vakantieonderzoek.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger