Duitsland bindt strijd aan met doping
Nieuws

Achtergrond - 6 juli 2007

(6 juli 2007) Het Duitse parlement gaat de strijd met doping aan. Gisteren keurde de Bondsdag een nieuwe anti-dopingwet goed, die vooral gericht is tegen de handel in verboden middelen. Sporters blijven echter buiten schot.

Luttele dagen voor begin van de Tour de France geeft het Duitse parlement een duidelijk signaal af. Duitsland voert de strijd tegen doping op. De nieuwe anti-dopingwet, een product van minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU), voorziet in fikse straffen voor het bezit en verhandelen van de verboden stimulantia, zoals anabole steroïden en epo. Tien jaar cel hangt een dopinghandelaar boven het hoofd.

“We zullen hiermee zeker niet alle dopingproblemen oplossen, maar deze wet levert wel een belangrijke bijdrage”, sprak een tevreden minister Schäuble. Zijn voorstel werd door bijna de hele Bondsdag gesteund, alleen Die Linke stemde tegen. Ook vanuit verschillende Duitse sportorganisaties klonken instemmende geluiden. De voorzitter van de Duitse Wielerbond (Bund Deutscher Radfahrer, BDR), oud-SPD-politicus Rudolf Scharping, sprak van een “zeer, zeer grote stap voorwaarts.”

Toch plaatsen kenners hun vraagtekens bij de effectiviteit van de nieuwe wet. Dat doping gebruikende sporters buiten schot blijven, maakt volgens de critici de wet tot een stomp wapen. De nieuwe wet betekent slechts een “bescheiden verbetering”, aldus de woordvoerder sportzaken van Die Grünen. "Doping gebruikende sporters zijn ook strafbaar." 

Minister van Binnenlandse Zaken Schäuble denkt er echter niet aan om sporters strafrechtelijk te vervolgen. Hij vindt dat die beter door de eigen sportbonden bestraft kunnen worden. “Dat is veel directer en effectiever,” is ook het standpunt van het Duits Olympisch Comité.

Zoveel vertrouwen in de sport doet de voorstanders van een harder beleid wanhopen. Ze wijzen naar de op zijn zachtst gezegd magere resultaten van de anti-dopingcampagnes in bijvoorbeeld de wielersport. “We hebben gezien hoe effectief de sportbonden de afgelopen dertig jaar tegen doping hebben opgetreden”, was het commentaar van dopingexpert Werner Franke tegen de Duitse tv-zender ARD.

Süddeutsche Zeitung
Bundestag verabschiedet Anti-Doping-Gesetz

FAZ.NET
Ein Alibi-Gesetz

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger