Duitslandweb logo Duitslandweb

‘DDR-Sportbond gaf doping aan kinderen’
Vice-voorzitter Köhler verdedigt dopingbeleid in boek

Achtergrond - 15 september 2010

Dat DDR-sporters doping gebruikten is geen geheim. Nu geeft voor het eerst een hoge DDR-functionaris openlijk toe dat minderjarigen doping toegediend kregen.

‘DDR-Sportbond gaf doping aan kinderen’
© Bundesarchiv 183-1989-0730-002
In de DDR kregen zelfs kinderen doping toegediend om beter te presteren.

Thomas Köhler won olympische medailles met rodelen en was vice-voorzitter van de Oost-Duitse sportbond. In zijn boek ‘Zwei Seiten der Medaille’, dat donderdag verschijnt, geeft Köhler het toedienen van doping aan minderjarigen toe. “Wanneer sporters vanaf hun zestiende doping kregen gebeurde dat alleen wanneer ze daar lichamelijk rijp voor waren.” Dat gebeurde vooral bij jonge zwemmers.

Volgens persbureau dpa is inmiddels bekend dat de DDR ook sporters jonger dan zestien jaar doping toegediend kregen. Dat ontkent Köhler: “Van dergelijke overtredingen van onze programma’s voor jongeren weet ik niets en ik had het ook niet toegestaan.”

Instemming

De twintig pagina’s die Köhler in zijn boek aan doping in de DDR wijdt, gebruikt hij om het dopingsysteem te rechtvaardigen, aldus weekblad Die Zeit. De ‘tweede man’ van de DDR-sport beweert dat de topatleten van het dopinggebruik op de hoogte waren. “Alle middelen werden met instemming van de sporters toegediend.”

In de jaren zeventig werd het verschil in mogelijkheden tussen Oost- en West-Duitse sporters steeds groter. “Als de DDR in de sport succesvol wilde blijven restte er niets anders dan het toestaan van doping”, citeert dpa uit het boek. Hij geeft toe dat dit niet altijd goed ging: “We hebben met een heel aantal gevolgen niet goed rekening gehouden en de daarmee verbonden risico’s overduidelijk onderschat.”

Lichamelijke klachten

Deze uitspraken doen geen recht aan een onderzoek van de Humboldt Universität in Berlijn uit 2006. Daaruit bleek dat veel DDR-sporters al heel jong doping kregen toegediend, vaak zonder dat ze dat zelf wisten. Door het gebruik van anabolen en hormonen lijden veel Oost-Duitse sporters aan ernstige lichamelijke en psychische klachten. Ze hebben last van hun botten en gewrichten, zijn psychisch labiel, krijgen meer miskramen en lijden vaker aan kanker dan andere Oost-Duitsers.

Het boek van Köhler leidt nu al tot boze reacties van voormalige sporters uit de DDR. Ines Geipel, sprintster, schrijfster en doping-slachtoffer, noemt Köhlers uitspraken “een leugen en een romantisering van zijn verantwoordelijkheid in de DDR-sport.” In Die Zeit zegt drievoudig olympisch kampioene Gunda Niemann: “Wanneer hij denkt dat alle sporters van het gebruik van verboden middelen wisten, dan is dat zijn mening. Voor mij is het geen thema. Ik heb voor en na de Wende zonder doping getraind en gewonnen.”

Geipel is volgende week bij het Goethe Institut in Rotterdam te gast voor een lezing over haar boek over Oost-Duitse schrijvers.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'DDR':

'Checkpoint Charlie dichterbij dan je denkt'

'Checkpoint Charlie dichterbij dan je denkt'

Musical maakt het leven met de Berlijnse Muur invoelbaar.


Lees meer

Erpenbeck: ‘Het beste aan de DDR was de hoop’

Erpenbeck: ‘Het beste aan de DDR was de hoop’

Met ‘Kairos’ wil schrijfster Jenny Erpenbeck haar DDR-herinneringen vastleggen.


Lees meer

Tijdlijn val van de Berlijnse Muur

Tijdlijn val van de Berlijnse Muur

Onder druk van massaal protest opende de DDR op 9 november 1989 de grenzen tussen Oost- en West-Berlijn.


Lees meer

Kerst 1963: Eerste scheurtje in de Berlijnse Muur

Kerst 1963: Eerste scheurtje in de Berlijnse Muur

Twee jaar na de bouw van de Muur konden Oost- en West-Berlijners voor het eerst weer samen kerst vieren.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger