DDR-sporters nog steeds ziek door dopinggebruik
Nieuws

Achtergrond - 23 november 2006

(23 november 2006) Sporters uit de voormalige DDR hebben psychisch en lichamelijk nog steeds ernstig te lijden onder de gevolgen van het gebruik van doping. Niet alleen zijzelf, ook hun kinderen kampen met zware gezondheidsproblemen. Dat wijst een studie van de Humboldt Universität in Berlijn uit.

 De meeste sporters in de DDR waren heel jong toen ze doping, zoals bijvoorbeeld anabolen, kregen toegediend. In veel gevallen wisten ze niet dat het om doping ging. Hun trainers zeiden dat het vitaminen en mineralen waren. Ze kregen de middelen via een infuus, of via voedsel, bijvoorbeeld gespoten in chocola, toegediend. In de meeste gevallen, bijna 90 procent, was het de trainer die de middelen verstrekte. Slechts bij 65 procent kwam er een clubarts aan te pas. Sporters die de ‘medicijnen’ weigerden, brachten hun carriere in gevaar.

De ernstige gevolgen van dat dopinggebruik ondervinden de sporters nog steeds. Volgens het onderzoek van de Humboldt Universität in Berlijn kan 52 procent van de ondervraagden met moeite nog staan en heeft 92 procent problemen met skelet en gewrichten. Ook hebben de sporters uit de voormalige DDR meer dan andere Oost-Duitsers kanker, ze zijn psychisch labieler en lijden vaker aan eetstoornissen.

Van de vrouwelijke topsporters uit de voormalige DDR heeft 42 procent een mannelijk uiterlijk door de hormonen die zij moesten slikken. Ook zijn er mannelijke sporters bij wie borsten groeiden. Zij hebben daar psychisch onder te lijden. Bovendien blijkt dat de sportvrouwen 32 keer zoveel als andere Oost-Duitse vrouwen een miskraam kregen, en tien keer zo vaak een doodgeboren kind. Van de kinderen die wel ter wereld kwamen, lijdt één op de vier aan allergieën, huid- en longziektes.

Het nog niet gepubliceerde onderzoek is gebaseerd op uitgebreide interviews met 52 sporters uit de voormalige DDR. Daarmee is het geen representatieve steekproef, maar wel één met schokkende resultaten. De sportwetenschappers die het onderzoek uitvoerden, waren zelf verbluft door de gegevens die zij boven tafel haalden, vertelden zij in Berlijn waar zij hun studie voorstelden. “Wij zijn zelf geen arts”, benadrukten ze. Ze vergeleken de gegevens van de sportvrouwen met betrekking tot miskramen en de ziektes van hun kinderen echter met die van hun broers en zussen. Daar kwam geen dergelijke opeenhoping van gevallen voor. Het onderzoek beslaat ruim negenhonderd pagina’s en werd mede gefinancierd door de Stiftung zur Aufarbeitung der DDR-Diktatur

De wetenschappers hopen dat hun studie leidt tot een anti-dopingwet in Duitsland en tot de uitbetaling van schadevergoedingen aan de slachtoffers. Ook overwegen ze trainers en clubartsen uit die tijd aan te klagen. Veel van hen zijn nog steeds actief in de sportwereld.

 

Die Welt online
Viele ehemalige DDR-Leistungssportler können kaum noch stehen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger