Anti-terreurplannen Schäuble opnieuw onder vuur
Nieuws

Achtergrond - 9 juli 2007

(9 juli 2007) Proefballonnen van ‘minister Bangmaker’ Wolfgang Schäuble (CDU) hebben de Duitse openbaarheid opnieuw in rep en roer gebracht. Om terroristen beter te kunnen bestrijden, overweegt hij zogeheten targeted killings mogelijk te maken.

Minister Schäuble (Binnenlandse Zaken) acht de Duitse politie niet voldoende toegerust om effectief terroristen aan te pakken. De wettelijke middelen schieten tekort. In een interview met weekblad Der Spiegel opperde Schäuble een aantal suggesties om politie en veiligheidsdiensten meer armslag te geven. Mochten er bijvoorbeeld voldoende aanwijzingen bestaan dat iemand een gevaar vormt voor de samenleving, dan wil Schäuble hem uit voorzorg kunnen vastzetten. Volgens de christendemocraat wijkt deze aanpak niet wezenlijk af van de manier waarop gewelddadige hooligans uit voorzorg worden opgesloten. Over de duur van de gevangenschap deed Schäuble geen uitspraak. In Duitsland mag een voorlopige hechtenis nooit langer duren dan één dag en velt een rechter direct een oordeel.

Daarnaast wil Schäuble uitzoeken of het mogelijk is de staat een vrijbrief te geven om terroristen te doden: targeted killings, zoals die ook door de Amerikanen en bijvoorbeeld de Israëli’s worden toegepast bij de jacht op terroristenleiders. Om zijn betoog kracht bij te zetten, schetste Schäuble het volgende voorbeeld: “Stel dat we weten in welk hol Osama Bin Laden zich verschuilt. Dan kunnen we een geleide raket afschieten om hem te doden.”

Mocht de Duitse regering zich nu voor een dergelijke keuze gesteld zien, dan geeft de grondwet geen uitsluitsel, betoogt de minister. Hoog tijd dus dat de mogelijkheden worden uitgeplozen om “de politie de nodige vrijheid te verschaffen in de strijd tegen terreur.”

Op dit moment mag de Duitse politie dodelijk geweld gebruiken in geval van noodweer of wanneer het nodig is om bij direct gevaar - bijvoorbeeld een gijzeling - het leven van onschuldigen te redden (het zogeheten Rettungsschuss).

Schäubles proefbalonnetjes maken een storm van kritiek los, waarin media en politiek eensgezind de minister afschilderen als een hysterisch gevaar. De eerbiedwaardige Süddeutsche Zeitung doopte Schäuble tot “minister Bangmaker” (Der Angstmach-Minister), die de Amerikaanse terreurgevangenis Guantánamo Bay weliswaar afkeurt, maar er intussen alles aan doet Duitsland te “Guantánamoiseren”. En die de staat een license to kill wil geven. Een minister die net als de terroristen die hij bestrijdt, tot een gevaar voor de rechtsstaat is uitgegroeid.

“Dit is een frontale aanval op de rechtsstaat”, oordeelde FDP’er Max Stadler, woordvoerder binnenlandse zaken. Als Duitsland zijn grondwettelijke principes overboord gooit, dan hebben de terroristen gewonnen, beaamden Die Grünen.

Schäuble, die zich presenteert als onvermoeibaar terroristenjager, haalde de laatste maanden herhaaldelijk het nieuws met voorstellen om het Duitse veiligheidsbeleid aan te scherpen. Volgens de minister hangt Duitsland een aanslag boven het hoofd. Een recent onderzoek wijst echter uit dat het Duitse publiek deze conclusie geenszins deelt. Duitsers achten terreuraanslagen als in Londen of Madrid onwaarschijnlijk, twee mislukte aanslagen met kofferbommen in de trein vorig jaar niettegenstaande. Het ‘nee’ tegen de oorlog in Irak door de regering van bondskanselier Schröder (SPD) lijkt de voornaamste oorzaak van het Duitse gevoel van veiligheid.

Spiegel Online
Schäuble fordert Handy- und Internetverbot für Terrorverdächtige

FAZ.net
„Frontalangriff auf den Rechtsstaat“

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger