Duitsland twijfelt aan terroristenjacht Afghanistan
Nieuws

Achtergrond - 29 juni 2007

(29 juni 2007) De Duitse politiek voelt zich steeds ongemakkelijker bij het hoge aantal burgerslachtoffers dat de Amerikaanse anti-terreuroperatie Enduring Freedom in Afghanistan maakt. De SPD wil dat Duitsland niet meer meedoet met de Amerikaanse jacht op terroristen.

De sociaaldemocraten worden steeds onrustiger van de hoge tol die Enduring Freedom eist onder de Afghaanse burgerbevolking. Vooral Amerikaanse luchtaanvallen zijn hier debet aan. Walter Kolbow, SPD-fractievoorzitter in de Bondsdag, concludeerde dat het “op deze manier steeds moeilijker wordt om de hearts and minds van de Afghanen te winnen”. Binnen de SPD gaan steeds meer stemmen op de Duitse bijdrage aan de operatie te beëindigen.

Duitsland neemt met honderd commando’s van het Korps Spezialkräfte (KSK) deel aan Enduring Freedom, de door de Amerikanen geleide jacht op terroristen en Talibanstrijders in Afghanistan. Het steekt de SPD dat de Amerikanen het bevel voeren over de Duitse eenheid. “We dragen de politieke verantwoordelijkheid voor iets dat we niet kunnen beïnvloeden,” sprak defensie-expert Hans-Peter Bartels. “Daar willen we een einde aan maken.”

De jacht op terroristen loopt parallel aan de internationale Isaf-missie van de NAVO, die tot doel heeft de Afghaanse regering te ondersteunen bij de wederopbouw van het land. Hiervoor heeft Duitsland drieduizend soldaten uitgezonden naar het relatief rustige noorden van het land. De NAVO-missie geniet in de Bondsdag brede steun.

Hoewel binnen de CDU/CSU een terugtrekking van de Duitse commando’s uit Enduring Freedom onbespreekbaar is, groeit ook in het christendemocratische kamp het onbehagen met de vechtmissie. Minister van Defensie Franz Josef Jung (CDU) heeft zijn Amerikaanse collega’s Robert Gates (Defensie) en Condoleeza Rice (Buitenlandse Zaken) al enkele malen verzocht het robuuste Amerikaanse optreden te matigen. Jung pleitte voor meer overleg tussen de Amerikaanse terroristenjagers en de NAVO-landen van de Isaf-missie.

Verschillende plannen zijn inmiddels ontsproten aan de wens te stoppen met deelname aan de anti-terreuroperatie, zonder nochtans de commando’s terug te trekken uit Afghanistan. Dat zouden de NAVO-bondgenoten wederom als Duitse lafheid kunnen interpreteren, een verwijt waar Duitse politici gevoelig voor zijn. Zo stelden CSU’er Karl-Theodor zu Guttenberg en SPD’er Hans-Ulrich Klose voor alle Duitse strijdkrachten in Afghanistan onder te brengen bij de Isaf, dus ook de commando’s en de Tornado-straaljagers van de Luftwaffe. Volgens Guttenberg komen de commando’s zo beter tot hun recht. Ze zouden bijvoorbeeld de Duitse troepen kunnen beschermen.

De Bondsdag besluit in oktober of zij het mandaat voor operatie Enduring Freedom wil verlengen. De SPD beraadt zich in september over de verschillende mandaten van de Afghanistan-missie.

Handelsblatt
Kritik am Afghanistan-Einsatz wächst

FAZ.net
Unruhe in der Koalition über Afghanistan

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger