Coalitie ruziet om crècheplaatsen
Nieuws

Achtergrond - 6 maart 2007

(6 maart 2007) De uitbreiding van het aantal crècheplaatsen blijft de Berlijnse gemoederen verhitten. De CDU trekt de ambitieuze plannen van haar eigen minister Ursula von der Leyen (Familiezaken) openlijk in twijfel.

Het lijkt wel verkiezingstijd, verzuchtte de Süddeutsche Zeitung naar aanleiding van het wapengekletter de afgelopen dagen in Berlijn. Met aanzienlijk rumoer bediscussieerden de regeringspartijen CDU, CSU en SPD een aantal belangrijke thema’s: gisteren was het generaal pardon voor 190 duizend uitgeprocedeerde asielzoekers aan de beurt, vandaag overheersen de plannen voor de Duitse kinderopvang het debat.

CDU-minister Von der Leyen – moeder van zeven kinderen - wil het aantal crècheplaatsen verdrievoudigen. In 2013 moeten het er volgens de politica 500 duizend zijn. Zo moeten met name hoogopgeleide vrouwen werk en kinderen beter kunnen combineren, wat uiteindelijk het lage Duitse geboortecijfer ten goede komt. Dat is althans het plan.

De weerstand binnen de CDU/CSU die al geruime tijd tegen deze plannen leeft, werd gisteren in bedekte termen opnieuw voor het voetlicht gebracht door CDU-fractievoorzitter Volker Kauder. Hij vroeg zich na afloop van topberaad binnen de coalitie openlijk af of uitbreiding van de kinderopvang crècheplaatsen wel echt nodig is.

De ideeën van de minister voor Familiezaken Von der Leyen stroken volgens haar critici niet met het christendemocratische beeld van de ideale Duitse familie. Ouders moeten hun kinderen zoveel mogelijk zelf opvoeden, is met name binnen de Beierse CSU het adagium. Werkende moeders zouden funest zijn voor het traditionele gezin.

Met het thema gezinsbeleid, ooit overschaduwd door bijvoorbeeld werkloosheid en de economische stagnatie, zijn kiezers te winnen, beseffen nu ook de sociaaldemocraten. Dat CDU-minister Von der Leyen het modieuze thema voor haar partij geclaimd heeft, vindt de SPD maar niks. Het was immers de rood-groene coalitie van kanselier Gerhard Schröder (SPD) die jaren geleden al de koe bij de horens vatte. Die besloot het aantal crècheplaatsen in 2010 tot 230 duizend uit te breiden, benadrukken de sociaaldemocraten. Dat kringen in de CDU twijfelen aan Von der Leyens plannen, is koren op de molen van de SPD.

En dan is er natuurlijk nog het geld. De SPD probeert punten te scoren met haar verwijt dat de CDU geen sluitend concept heeft hoe de uitbreiding van de crèches te betalen. De CDU wil geen geld uittrekken voor de kinderopvang, reageerde SPD-voorzitter Kurt Beck. Hij signaleerde juist een “groeiende behoefte” aan meer crècheplaatsen. Die wil de SPD betalen door een verhoging van de kinderbijslag te schrappen.

De CDU reageerde stekelig op de financiële verwijten van haar coalitiepartner. In de woorden van Nedersaksens deelstaatpremier Chistian Wulff: alleen omdat Von der Leyen de SPD een paar passen vooruit is “moeten de sociaaldemocraten niet de de zielepoot (die beleidigte Leberwurst) gaan uithangen.”

Spiegel Online
Union stellt Ausbau der Kinderbetreuung in Frage

Die Welt
Streit um Geld für Kinderbetreuung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger