Duitsland niet echt kindvriendelijk
Nieuws

Achtergrond - 14 februari 2007

(14 februari 2007) Kinderen in Duitsland zijn minder goed af dan leeftijdgenoten in veel andere industriestaten. Uit een UNICEF-onderzoek in 21 landen blijkt dat Duitsland op een elfde plaats staat. “Duitsland komt überhaupt niet goed uit het onderzoek naar voren”, aldus de Duitse UNICEF-voorzitter Heide Simonis.

Vergeleken met alle onderzochte landen roken jongeren van onder de vijftien in Duitsland het meest. Daarnaast klaagt bijna 40 procent van de ondervraagde kinderen en jongeren dat ze nooit echt met hun ouders praten. Ook het Duitse onderwijsniveau is slechter dan in andere landen, al zijn er grote regionale verschillen. Beieren doet het bijvoorbeeld op dat gebied wel goed. Goed nieuws voor Duitsland is dat Duitse kinderen minder agressief zijn dan die in de andere onderzochte landen. Ook laat het landen als Frankrijk en Groot-Brittannië achter zich.

In het UNICEF-onderzoek wordt de materiële situatie van kinderen onderzocht, maar ook immateriële zaken als gezondheid, onderwijs en de relatie met de ouders en met leeftijdgenoten. Nederland scoort wel hoog in de test. Finland, Zweden en Noorwegen staan bovenaan de lijst. Het onderzoek wordt vandaag in Berlijn gepresenteerd.

“De gemeten factoren zeggen veel meer over het welbevinden van een kind dan hoeveel geld een gezin heeft”, aldus Simonis. Ze wil dat er snel concrete maatregelen worden getroffen om de situatie van Duitse kinderen te verbeteren. Zo stelt ze meer naschoolse opvang voor en meer mogelijkheden voor opvang van kinderen onder de drie jaar. Ook wil ze dat kinderen en jongeren meer bij politiek betrokken raken via kinder- en jongerenraden.

Een voorstel van de minister voor Jeugd en Gezin Ursula von der Leyen (CDU) vorige week voor meer chrèches stuit echter op kritiek uit haar partij. Zowel in de CDU als in de Beierse CSU vinden veel politici dat zij daarmee het traditionele beeld van het gezin aantast. Maar volgens Van der Leyen wordt er in Duitsland via belastingvoordelen meer geld geïnvesteerd in echtparen dan in kinderen. Zij wil dat deze verhouding wordt aangepast ten voordele van de kinderen.

Lees hier het UNICEF-onderzoek

Spiegel Online
Kinder in Deutschland leben schlechter als in vielen EU-Staaten
Unions-Kritik an von der Leyens Plänen

Die Welt.de
Kinderbetreuung wie zu Bismarcks Zeiten

ZDF Heute.de
UNICEF: Lage der Kinder in Deutschland verbessern

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger