Duitslandweb logo Duitslandweb

SS-hospik (95) voor rechter voor rol in Auschwitz-Birkenau

Kort nieuws - 3 december 2015 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Hubert Z. (95) werkte als hospik in Auschwitz-Birkenau en staat nu terecht voor medeplichtigheid aan moord in zeker 3681 gevallen. In februari kwam de aanklacht tegen Z., maar in eerste instantie werd zijn gezondheid als te slecht beoordeeld voor een proces. Nu moet hij toch voor de rechter verschijnen. Lange tijd konden mensen die in kampen werkten alleen worden veroordeeld als ze direct waren betrokken bij moord. Dat kan in het geval van Z. niet worden bewezen. Maar sinds het proces tegen SS'er John Demjanjuk in 2011 is de rechtsopvatting hierover veranderd en kunnen ook zogenoemde 'schrijftafeldaders' worden veroordeeld voor medeplichtigheid aan moord. Eerder dit jaar werd de 'boekhouder van Auschwitz' Gröning zo tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. Z. vindt zelf dat hij al gestraft is omdat hij na de oorlog vier jaar in Polen gevangen heeft gezeten. Lees meer bij Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger