Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse onderzoekers vinden acht vermoedelijke nazi-misdadigers

Kort nieuws - 9 augustus 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Onderzoekers van de Zentrale Stelle zur Aufklärung nationalsozialistischer Verbrechen in Ludwigsburg hebben acht vermoedelijke nazimisdadigers opgespoord. Het gaat om vier mannen en vier vrouwen die in het Duitse concentratiekamp Stutthof werkten, als bewaker, telefoniste of als administatieve kracht. De onderzoekers hebben de gegevens aan het Openbaar Ministerie gegeven om hen te vervolgen voor medeplichtigheid aan moord in duizenden gevallen. De onderzoekers zoeken verder naar mensen die in de kampen Bergen-Belsen, Neuengamme, Auschwitz en Majdanek hebben gewerkt. Lange tijd konden mensen die in kampen hebben gewerkt alleen worden veroordeeld als ze direct waren betrokken bij moord. Maar sinds het proces tegen SS'er John Demjanjuk in 2011 is de rechtsopvatting hierover veranderd en kunnen ook zogenoemde 'schrijftafeldaders' worden veroordeeld voor medeplichtigheid aan moord. Lees meer bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger