Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland en Oostenrijk starten zaak tegen negen nazi-misdadigers

Kort nieuws - 19 december 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland en Oostenrijk zijn een gerechtelijk onderzoek gestart naar minstens negen voormalige kampwachten uit de nazitijd. 

Het gaat om kampwachten die in de concentratie- en vernietigingskampen Ravensbrück, Mauthausen, Buchenwald en Auschwitz zouden hebben gewerkt, meldt de Zentralstelle zur Aufklärung nationalsozialistischer Verbrechen in Ludwigsburg. Ze worden verdacht van medeplichtigheid aan moord. De Zentralstelle heeft het onderzoek naar de verdachten afgerond en de gegevens aan de Openbare Ministeries in Duitsland en Oostenrijk overhandigd.  

Lange tijd konden mensen die in kampen hebben gewerkt alleen worden veroordeeld als ze direct waren betrokken bij moord. Maar sinds het proces tegen SS'er John Demjanjuk in 2011 is de rechtsopvatting hierover veranderd en kunnen ook zogenoemde 'schrijftafeldaders' worden veroordeeld voor medeplichtigheid aan moord. Dat is in de jaren daarna ook meermaals gebeurd. Lees meer bij tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger