Duitslandweb logo Duitslandweb

Auschwitz-bewaker Reinhold H. voor de rechter

Kort nieuws - 11 februari 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Detmold begint vandaag het proces tegen voormalig Auschwitz-bewaker Reinhold H. (94). Hij wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan moord in 170.000 gevallen. Als lid van de SS-Totenkopfsturmbann werkte hij in 1943 en 1944 in het vernietigingskamp en zou daar hebben geholpen met het bewaken en selecteren van de slachtoffers en hen naar de gaskamers hebben gebracht. Lange tijd konden mensen die in kampen werkten alleen worden veroordeeld als ze direct waren betrokken bij moord. Maar sinds het proces tegen SS'er John Demjanjuk in 2011 is de rechtsopvatting hierover veranderd en kunnen ook zogenoemde 'schrijftafeldaders' worden veroordeeld voor medeplichtigheid aan moord. Zo werd de 'boekhouder van Auschwitz' Gröning vorig jaar tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld en moest ook Hubert Z., die als hospik in Auschwitz-Birkenau werkte, voor de rechter verschijnen. Lees meer bij Spiegel Online

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger